På torsdagskvällen hade SD-ledaren Jimmie Åkesson och migrationsminister Anders Ygeman (S) bjudits in till SVT Aktuellt för att debattera det förväntat höga inflödet av flyktingar från Ukraina. Det tog inte många sekunder tills Ygeman började anklaga Åkesson för rasism.

I en debattartikel publicerad tidigare på torsdagen hade Jimmie Åkesson konstaterat att det är en stor skillnad på de flyktingar som nu flyr från ett land i Sveriges närområde till intilliggande länder kontra de migranter som är på jakt efter en bättre tillvaro och reser genom ett flertal nationer för att nå det specifika landet man vill till.

”Ukraina är ett kristet land med en kultur som är mycket mer närbesläktad med vår egen, jämfört med till exempel klansamhällen på Afrikas horn”, skriver SD-ledaren bland annat.

LÄS ÄVEN: Åkesson: ”Stor skillnad på flyktingar och proffsmigranter”

– Sverigedemokratisk flyktingpolitik har alltid gått ut på att man hjälper i närområdet. Nu är Sverige närområdet, säger Åkesson i Aktuellt.

Att känna större samhörighet med en granne än folk i andra världsdelar, och omvärdera politiken i ett skarpt läge, anser Anders Ygeman är oacceptabelt.

– Han gör skillnad på folk efter religion och hudfärg, hävdar ministern.

– Hudfärg, nu får du väl skärpa dig. Det är väl ingen som har pratat om hudfärg i det här. Det har väl ingenting med hudfärg att göra. Måste vi föra debatten på den nivån, replikerar Åkesson.

Under debatten påpekade Åkesson också att på grund av denna och tidigare regeringars gravt misskötta invandringspolitik, där man släppt in hundratusentals migranter varav en stor andel inte har några reella skyddsbehov, är Sveriges kapacitet för mottagande av riktiga flyktingar nu kraftigt begränsat.