Den klassiska ishockeyklubben Frölunda HC även känd som Frölunda Indians har tidigare anmälts för att ha ett diskriminerande klubbmärke som föreställer en indian. Med vänsterrörelsen Black Lives Matters framfart i USA överväger amerikanska sportklubbar att ta bort vad rörelsen menar är rasistiska begrepp. Men Frölunda tonar ned frågan med att det handlar om att se över sitt varumärke inför framtiden.

Det var år 2015 som en anmälan inkom till Diskrimineringsombudsmannen mot både Frölunda HC/Indians och speedwaylaget Indianerna. Men sedan dess har det inte hänt något i frågan. Inte förrän nu när frågan uppmärksammas stort i USA där bland annat NFL-laget Washington Redskins och baseballaget Cleveland Indians möter ny kritik mot sin profil som påstås vara nedsättande mot ursprungsbefolkningen.

LÄS ÄVEN: Sjöjungfrun i Köpenhamn vandaliserad: ”Rasistfisk”

SHL-klubben Frölunda HC utreder för tillfället om man ska ta bort ’Indians’ ur sitt namn. Enligt Mats Grauers som är klubbens ordförande kan det även resultera i att indianen försvinner som klubbmärke och därmed även tas bort från matchtröjor.

”Måste ha respekt för det som uppfattas kränkande”

Grauers påstår att det stundande beslutet för klubben däremot inte har något med de globala påtryckningarna från vänsterrörelsen Black Lives Matter att göra. Han hänvisar istället till att klubben är inne i en process där man sätter samman en så kallad brand book som beskriver varumärket.

– Den analysens syfte är att väga vårt varumärke och logotyp mot vår värdegrund och rådande värderingar och mot den utveckling som är i världen, säger han.

En del i det menar klubben är att ta ställning till om symboliken med en indian är något hållbart inför framtiden. Vidare slår han ifrån sig att det ska handla om ett tryck från sponsorer.

– Någonstans måste vi ha respekt för att det kan uppfattas kränkande. Vi upplever det inte så, för vi har hela tiden klätt det med någonting annat, och vi har inte riktigt den historien i Sverige. Men är det så är det klart att vi måste titta på det och någonstans ta konsekvenserna av det. Men det har inte styrt oss i det korta perspektivet. Vi visste redan att den här svåra frågan kommer vi inte undan, säger Grauers till DN.

Styrelsen kommer att fatta beslut i frågan efter sommaren.

LÄS ÄVEN: Rasistanklagelser mot apa på flingpaket orsakar livlig debatt

authorimage