Statsminister Ulf Kristersson (M) vilseleder och ljuger när han pekar ut dansk-svenske politikern Rasmus Paludan som en ”utlänning” som hotar ”svenska säkerhetsintressen”. Det säger Paludan till Samnytt.
– Han är sinnessjuk, säger han om den svenske statsministern.

Bakgrunden är den pressträff som Ulf Kristersson höll tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer i tisdags. Den handlade inte minst om planer på att utreda möjligheterna att förbjuda koranbränningar i Sverige.

Pekade ut Paludan

Under pressträffen pratade Kristersson om ”personer med mycket svag koppling” som kommer till Sverige ”för att begå brott eller för att agera i strid med svenska säkerhetsintressen”.

– Man ska inte komma till Sverige om man i huvudsak vill använda Sverige som scen för att åstadkomma skada, sade han och tillade:

– Det fanns skäl för att Tyskland nekade Paludan att komma in i Tyskland. För att ta ett exempel. Det är ingen allmän mänsklig rättighet att komma till Sverige och utnyttja Sverige internationellt.

LÄS MER: Kristersson om Paludan: ”Ingen allmän rättighet att utnyttja Sverige”

Rasmus Paludan, en person som regeringen vid upprepade tillfällen fördömt och tagit avstånd ifrån, var den ende av koranbrännarna som på det sättet namngavs under pressträffen.

”Han är sinnessjuk”

När Samnytt pratar med Rasmus Paludan menar han att det slagit fullständigt slint för den svenske statsministern, eftersom han inte ser sig som en ”utlänning”.

– Han är sinnessjuk! utbrister han, syftandes på Ulf Kristersson.

– Jag är svensk medborgare. Jag har inte varit det lika länge som Ulf Kristersson, men ändå sedan -89.

Paludan är son till den svenske journalisten och författaren Tomas Polvall, som numera återigen bor i Sverige men under många år var bosatt i Danmark. På så sätt har han också blivit svensk medborgare.

”Får ha så många torgmöten jag vill”

Rasmus Paludan säger att koranbränningarna under 2022 var en del av hans valkampanj. Hans parti Stram kurs fick 156 röster i riksdagsvalet, tolv fler än ”Kalle ankapartiet”.

– Det är ett lagligt svenskt parti. Jag får ha så många torgmöten jag vill som ledaren för ett svenskt parti i Sverige, så det är inget konstigt med det, säger han.

– Det konstiga är att Kristersson ljuger på ett sätt som är så uppenbart lögn.

Paludan menar att syftet med koranbränningarna var och är att visa att islam är oförenligt med en västerländsk demokrati:

– Jag ville visa att muslimer i Sverige kommer aldrig sluta bra.

Manifestera mot Erdogan

Den 21 januari i år kom Rasmus Paludan tillbaka till Sverige. Denna gång för att bränna upp en koran utanför Turkiets ambassad, trots att valet och valrörelsen var över.

– Jag tyckte det var viktigt att manifestera mot att Erdogan försöker påverka yttrandefriheten i Sverige, säger Rasmus Paludan.

– Han försökte påverka den svenska regeringen att agera mot dem som hängt upp en docka utanför stadshuset.

Inte minst den koranbränningen har gjort att Paludan anklagats för att agera på uppdrag av Ryssland för att sabotera Nato-processen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Paludan bränner koranen utanför Turkiets ambassad