Polis3

Foto: Polisen

Inrikes

Rattfull polischef körde i diket – riktade pistol mot utryckande kollega

Publicerad 8/26/2019
Annons

Tidigare i år kallades polisen till en ovanligare trafikolycka i ett villaområde. På plats skulle det visa sig att föraren var en berusad polischef. När patrullen sedan skulle ta föraren till stationen drog han sin tjänstepistol mot en av kollegorna. Nu åtalas polismannen för grovt rattfylleri och grovt hot mot tjänsteman.

Det var den 7 maj omkring klockan 17 som 65-årig kommissarie med tjänst inom brottsoffer- och personsäkerhetssektion (BOPS) påträffades av sina grannar med tjänstebilen i diket utanför bostaden i Huddinge söder om Stockholm.

Enligt vittnesuppgifter från grannar har föraren backat ut ryckigt från villatomten och även fått igång blåljusen på bilen i samband med dikeskörningen.

När de ingripande poliserna anlände till platsen mötte de en person som uppfattades som ”jättefull”. Personen i fråga ombads att legitimera sig och han visade då upp sin polislegitimation.


Drog fram fulladdad pistol
Innan avfärd till polisstationen bad polischefen att få byta byxor. En av de ingripande poliserna följde med honom in i bostaden medan den andra dokumenterade olycksplatsen.

I bostaden upptäcker den ingripande polisen att kommissarien har ett par byxor med ett tomt pistolhölster men tänker inte på mer på det. När den ingripande polisen för en kort stund vänder ryggen mot kommissarien upptäcker han sedan att denne bara står och stirrar på honom med tomma ögon. I handen håller han en pistol vars mynning är riktad mot den ingripande polisen.

Så jag vänder mig om, så jag står med ryggen mot han och säger såhär, kom nu så går vi, så, vi håller inte ut på det längre, vi går nu och då hör jag hur han reser sig upp i soffan och när jag vänder mig om, mot honom, så tar han upp… så ser jag den där handrörelsen med höger hand, hur han tar upp någonting som han har i handen och sen så får jag den precis mellan ögonen och avståndet är 30 cm ungefär, 30-40 cm mellan oss. Och då tittar jag rakt in i en mynning, i en pipa tittar jag in och jag bara helvete, är det en pistol han har. Och det tar ju ett tag innan jag fattar, fan det är pistol, han riktar en pistol mot mig, han säger ingenting, han är knäpptyst, han bara stirrar på mig och så riktar han vapnet.

Och jag vet att jag instinktivt går ner och så tar jag bort bygeln från hölstret, för att jag ska dra mitt egna vapen, men jag drar tillbaks bygeln och jag vänder mig om och då har jag hans pistol i min vänstra hand, så här och pipan här och kolven här, men jag håller i vapnet. Och sen vänder jag mig om med ryggen mot honom och tar ut hans magasin och ser helvete, det är ju fulladdat och så gör jag mantel, kollar manteln, det är ingen kula i loppet.

Den ingripande polisen berättar i förhör att han hamnade i chock och även konfronterade polischefen med sin rädsla för sitt liv. Men denne reagerade bara med att skratta tillbaka.

Jag säger till honom så här ”fan, jag höll på och skjuta dig, jag, jag, fattar du jag höll ju fan på och skjuta dig ju” och då skrattar han bara såhär, bara hysteriskt skratta åt mig och bara tittar mig i ögonen och bara skrattar. Och jag någonstans så här, va fan, shit vad är det här, vad är det här som händer.

Skyddsutrustning
Den berusade polisen, som tidigare varit chef för polisens avhopparverksamhet i region Stockholm och har tidigare erfarenhet inom piketen och nationella insatsstyrkan, påträffades med skottsäker väst, skyddshjälm och ammunition.

Enligt honom skulle han starta morgondagens arbetspass tidigt med personskydd av Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (NOA), och behövde därför utrustningen med sig hem. En uppgift som visar sig inte vara förankrad hos närmaste chef.


Polischefen: ”Händer att jag kör när jag druckit”
I förhör uppger polischefen att det händer att han kör till livsmedelsbutiken Vivo även när han har druckit alkohol. En uppgift som han sedan tar tillbaka vid ett senare förhör.

Skulle laga mat, så hade jag inte tillräckligt med mat som jag skulle laga, så jag tänkte jag, fan åka upp till Vivo, det är en km. Mitt livs närmsta…

1,7 promille
Vid utandningsprovet mättes 0,84 gram alkohol per liter utandningsluft vilket motsvarar omkring 1,7 promille.

Erkänner fylla men förnekar pistolhot
Polismannen står åtalad i Södertörns tingsrätt för grov rattfylla och grovt hot mot tjänsteman. Han har erkänt att han körde bilen berusad men nekar till att han har hotat kollegan med sin pistol.

Händelsen utreds även av polisens personalansvarsnämnd som ska ta ställning till om mannen får behålla jobbet eller ska avskedas.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons