Statsminister Ulf Kristersson (M) önskar ”fin Eid till alla muslimer i Sverige”. Det skriver han på Facebook. Inlägget skapar reaktioner.

Muslimer firar eid för att markera att fastemånaden ramadan är över, vilket alltså är vad Kristersson vill högtidlighålla. Han skrev en liknande hälsning för en månad sedan, då fastemånaden inleddes.

Faksimil

”När Ramadan nu inleds vill jag önska alla svenska muslimer som fastar en fin tid med familj och vänner, samt tid för eftertanke. Ramadan Mubarak”, skrev statsministern då.

Faksimil

Inget glad påsk

Däremot kom, och gick, påskhelgen utan att den svenske statsministern uppmärksammade den. Inget glad påsk till svenskarna alltså.

Till skillnad från förra året då Kristersson postade bilder från sitt påskfirande. Då var det istället ramadan och eid som hoppades över.

Att Sveriges statsminister uppmärksammar ramadan och eid väcker reaktioner. Kanske delvis för att han missade att uppmärksamma Jesu död och uppståndelse.

”Landsförrädare”, ”syltrygg” och ”Quisling” lyder några av kommentarerna. Många muslimer uppskattar emellertid hälsningen, på såväl svenska som arabiska.

”Stärka Sverigebilden”

Att Sveriges statsminister i år slopar kristendomens viktigaste högtid, till förmån för islams diton, sker samtidigt som en kampanj för att ”stärka Sverigebilden” lanseras av regeringen.

Anledningen är att Sveriges rykte i den muslimska delen av världen anses ha skadats, inte minst till följd av de senaste årens koranbränningar. Kampanjen leds av en ”specialgrupp” vid Svenska institutet.

Regeringen vill med kampanjen bättra på Sveriges status i inte minst Mellanöstern, för att undvika negativa konsekvenser för svenska företag samt minska risken för terrordåd.

– Vi vet att aktörer medvetet sprider felaktigheter som riskerar att få väldigt drastiska följder, sade utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) till Dagens nyheter igår.