Ministrar och partiledare i den rödgröna regeringen är utom sig efter Jimmie Åkessons omdöme om SR P3 i direktsändning i morse.

Det var efter att Åkesson introducerats i P3-programmet Morgonpasset, där man med ”satir” gjorde grova övertramp, som SD-ledaren uttalade att det var exakt vad han väntade sig av ”skitkanalen” som mest pumpar ut ”vänsterliberal smörja”.

Bland annat raljerade man om ett påstått spelberoende och Åkessons vikt.

Åkesson sade även skämtsamt att ifall han vore P3-chef skulle han lägga ned kanalen.

Sammanlagt blev detta för mycket för flertalet rödgröna politiker.

– Jimmie Åkessons uttalande mot P3 och public service är ett av de grövsta påhopp jag hört under min tid som kulturminister. Det är tydligt att Sverigedemokraterna är ett parti som utgör ett hot mot det fria ordet, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till SVT Nyheter.

Enligt Liberalernas gruppledare Christer Nylander uttalandet om att lägga ned P3 ”bekymmersamt” och ”ett direkt eller indirekt sätt att försöka påverka”.

V-ledaren Jonas Sjöstedt ser uttalandet som ”ett direkt angrepp på public service”.

– Det här är inte första gången sverigedemokrater angriper public service. De menar allvar – det här valet handlar också om medias oberoende och att politiker inte ska bestraffa medier som kritiserar dem.

Och på Twitter drar justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) paralleller till 1930-talet.

Partikollegan Mikael Damberg håller med och twittrar att ”Fria medier är det första som attackeras och nedmonteras när högernationalistiska partier vinner mark.”

På Facebook kommenterar Åkesson själv morgonens utspel: