Den borgerliga opinionsbildarprofilen Rebecca Weidmo Uvell meddelar att hon nu ger sig in också i den parlamentariskt partipolitiska hetluften. Att sitta i riksdagen uppger hon är en gammal dröm som det nu är dags att försöka förverkliga.

Weidmo Uvell har på senare år gjort sig känd för granskningar och avslöjanden på den blogg hon driver och innan dess som krönikör i media. Udden i hennes texter har oftast varit tydligt riktad vänsterut.

”Finaste uppdrag man kan få”

Men nu vill hon göra skillnad också där den verkliga makten utövas – i Sveriges riksdag. I en intervju med Dagens Opinion berättar Weidmo Uvell att hon inför valet till nästa år ställer upp som kandidat för Moderaterna i Stockholms stad.

– Det är det finaste uppdrag man kan få och det är något jag länge tänkt att jag skulle göra, berättar hon för tidningen

Engagemanget i Moderaterna har 30 år på nacken. Hon gick med i ungdomsförbundet Muf när när hon började gymnasiet och hade gjort det ännu tidigare om det funnits någon lokal avdelning i Bålsta där hon då bodde.

Ska driva ”klassiska moderata frågor”

Om hon kommer in i riksdagen blir det fokus på att driva vad hon kallar ”klassiska moderata frågor” – fri företagsamhet, medborgerliga fri- och rättigheter, låga skatter och hårda tag mot kriminella. Slöseriet med skattemedel är något hon brinner extra starkt för att få stopp på.

Hon framhåller sitt opinionsbildande bloggande som en av sina styrkor och något som borde attrahera partiet. Att hon för detta får hårt mothugg från vänster ser hon inte som något hinder för sin kandidatur.

Om meriterna räcker för en framskjuten plats på riksdagslistan och en stol i plenisalen återstår att se. Steg ett blir att visa framfötterna för Stockholmsmoderaterna i provvalet nu i höst.

”Dröm” att få tillgång till riksdagens utredningstjänst

Något som Weidmo Uvell bland annat ser fram emot är att få tillgång till riksdagens utredningstjänst och de ökade muskler det innebär för att gräva fram sådant hon hittills fått göra helt på egen hand.

– Det vore en dröm.

En annan dröm är att inte bara kunna visselblåsa utifrån och hoppas på att politikerna ska lyssna, utan själv vara med att påverka systemet inifrån som en av lagstiftarna.

Ser inga problem att regera ihop med SD

Ett regeringsskifte med stöd från Sverigedemokraterna är något Weidmo Uvell inte ser några problem med. Hon menar att det det finns mycket som M och SD kan komma överens om idag.

– Jag tror många redan vet att jag är för samarbete med SD, en fråga jag själv drivit ett par år. Det finns många frågor som SD och M har en samsyn i numera. Vi behöver ett maktskifte, en handlingskraftig högerregering som på allvar kan lösa dagens problem, som en otroligt eftersatt integration, ett land där den ekonomiska friheten är lägre än på många år på grund av skadlig socialistisk politik och där tryggheten för vanligt folk är alarmerande låg.