malmer-stenergard-migrationsverket-ekeroth-feat

Bild: Axel Adolfsson / Migrationsverket / Frankie Fouganthin.

Inrikes

Regeringen ändrar sig – utser Kent Ekeroth till ny GD för Migrationsverket

Publicerad 4/1/2023
Annons

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) gör nu en helomvändning och utser den profilerade tidigare SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth till ny generaldirektör för Migrationsverket.

Det väckte viss uppmärksamhet när SD-profilen Kent Ekeroth nyligen offentliggjorde att han sökt posten som generaldirektör för Migrationsverket efter Mikael Ribbenviks entledigande. Ekeroth räknade upp en rad kvalifikationer och omständigheter som han menade gör honom till den bäst lämpade för jobbet.

Alla höll inte med. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) kände sig föranlåten att frångå praxis och föregripa rekryteringsprocessen genom att gå ut i media och deklarera att Ekeroth inte var aktuell för tjänsten. Regeringen ville ha någon med ”betydligt mer erfarenhet” hette det.

Andra inte intresserade av påpassade uppdraget

Men nu drygt en och en halv månad senare ändrar sig Malmer Stenergard. En källa med insyn i regeringsarbetet uppger till Samnytt att de ansökningar man fått in inte håller måttet och att de bättre kvalificerade personer som migrationsministern själv uppvaktat har förklarat sig inte vara intresserade.

Som skäl till att tacka nej har bland annat anförts hur hårt påpassade i den migrationspolitiska debatten och nyhetsbevakningen de personer varit som innehaft tjänsten tidigare. Att stå pall när det blåser är däremot något som SD-politikern Kent Ekeroth har både erfarenhet av och uppvisat förmåga till.

Ekeroths ansökan har därför nu åter hamnat överst i högen och enligt Samnytts källa återstår bara rena formaliteter innan regeringen tillkännager utnämningen.

– Jag är glad att regeringen vaknat och insett att jag – återigen – hade rätt från början och att jag är den bäst lämpade för jobbet, till skillnad från clownerna som suttit på den stolen tidigare, säger Kent Ekeroth i en kommentar till Samnytt.

OBS! Detta var såklart årets aprilskämt! Inga citat eller händelser ovan är sanna.

LÄS MER: Regeringen ratar Ekeroth som generaldirektör: ”Vi behöver någon med betydligt mer erfarenhet”
LÄS MER: Ekeroth: ”Jag är rätt person att utföra det paradigmskifte ni söker”
LÄS MER: Ekeroths planer för Migrationsverket: ”Allt går att göra – det är något folk måste förstå”

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons