regeringen-cementa-lag

Foto: Cementa/Regeringen

Inrikes

Regeringen backar – Cementa får fortsätta bryta kalk

Publicerad 8/10/2021
Annons

Regeringen kommer föreslå en ändring av miljöbalken så att Cementa kan fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland. Det meddelar näringsminister Ibrahim Baylan (s) och miljö- och klimatminister samt miljö- och klimatminister Per Bolund (mp) vid en pressträff idag.

Mark- och miljööverdomstolen avslog förra månaden Cementas ansökan om förnyat täkttillstånd i Slite på Gotland. Det innebär att tillståndet för kalkbrytning, enligt tillståndet och domen, löper ut sista oktober i år.

Domen har vållat oro inom bygg- och anläggningsbranschen, eftersom cement är en nödvändig ingrediens i betong. Miljöpartiet har gjort utspel där man föreslagit att byggbranschen hittar något annat än betong att bygga med.

LÄS MER: Miljöpartiet: Bygg utan cement

Ändrar lagen

Men efter intensiv kritik väljer nu den rödgröna regeringen att backa. Efter att ha tagit in en konsultfirma är regeringens slutsats att cement är nödvändigt för att kunna bygga.

LÄS MER: Experten om regeringens järnvägssatsning: ”Det går inte att bygga utan cement”

– Inom överskådlig framtid har Sverige behov av cement. Bland annat för bostadsbyggande, utveckling av infrastruktur, omställning inom energisektorn, vindkraft med mera, påpekar näringsminister Ibrahim Baylan vid pressträffen idag.

Därför beslutar regeringen att en ändring av miljöbalken kommer göras så att Cementa kan fortsätta bryta kalk i Slite. Ändringen handlar emellertid enbart om att kalksten som företaget redan fått tillstånd att bryta får fortsätta brytas även efter sista oktober i år.

– Inom ramarna av det tillstånd Cementa redan har, finns kalk som fortfarande inte har hunnit brytas, förklarar miljö- och klimatminister Per Bolund beslutet.

Lagändringen är tillfällig och ger Cementa möjlighet att fortsätta bryta kalk i ungefär åtta månader till. Det ger företaget tid att förbereda sin överklagan till Högsta domstolen för att få sin miljökonsekvensbedömning godkänd i domstol.

Vill satsa mer på trä

Regeringen vill även satsa mer på ”klimatsmarta” byggmaterial, för att minska användandet av cement. Inte minst ska det satsas på att bygga i trä.

– Vi bedömer inte minst att det kommer vara viktigt att främja ett fortsatt ökat träbyggande, säger Per Bolund vid pressträffen.

– Den här situationen vi nu är i visar behovet av att ytterligare skynda på den här omställningen.

LÄS ÄVEN: Västlänken och Förbifart Stockholm hotas av miljödom

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons