På onsdagen meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) att minimistraffet för grovt vapenbrott fördubblas och det inkluderar även alla som hanterar sprängmedel utan tillstånd.

Skjutningarna och bombdåden avlöser varandra. Fram till den 15 september har Polismyndigheten registrerat 267 skjutningar och av dessa har 34 personer avlidit och 71 skadats.

LÄS ÄVEN: Högutbildade flyr Sverige: ”Skjutningar och världens högsta skatter”

När det gäller antalet bombdåd är siffran 124 hittills i år. I Stockholm har bombdåden slagit nytt rekord. Det senaste i ett bostadsområde i Hässelby var det 43:e bombdådet hittills i huvudstaden i år. Det kan jämföras med den tidigare rekordsiffran 32 bombdåd under hela 2020 i Stockholm.

Efter de senaste bombdåden i Hässelby och Linköping har regeringen hållit ett krismöte. Justitieminister Gunnar Strömmar (M) och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) meddelade ett antal åtgärder i hopp om att få stopp på gängkrigen som breder ut sig på gatorna.

Från och med 1 april fördubblas straffen på både grovt vapenbrott och hantering av sprängmedel.

– Vi befinner oss i ett väldigt allvarligt läge. Det som är utomordentligt allvarligt med just sprängningarna är att väldigt många oskyldiga människor drabbas, säger Gunnar Strömmer (M).

Vidare vill regeringen se ett nationellt tillståndsregister över alla som har tillstånd att inneha sprängmedel.

– Inte en enda dynamitgubbe ska hamna i orätta händer, lovar Carl-Oskar Bohlin (M).

LÄS ÄVEN: Greta tar ny hjälp av 1.Cuz – gangstern umgås med Dödspatrullens mördare