2010 erkände den svenska riksdagen folkmordet, men det verkställdes aldrig av regeringen.

Vid det assyriska/syrianska folkmordet vid förra sekelskiftet utplånades uppskattningsvis 75–90 procent av folkgruppen. Även armenier, kaldéer och greker drabbades hårt.

I ett flertal länder har folkmordet på 1,5 miljoner kristna erkänts, bland annat Frankrike och Tyskland, och i vissa av dessa är det till och med olagligt att förneka att det ägt rum.

I Sverige hade statsminister Stefan Löfven (S) inför förra valet i Södertälje, där många ättlingar till de mördade bor, lovat att man också skulle erkänna folkmordet, men tycks nu ha ändrat sig – något som välkomnas av den turkiska staten.

Enligt den turkiske ambassadören i Sverige uppvaktar man regelbundet den svenska regeringen och påtalar att ett erkännande skulle kunna ha en negativ påverkan på relationerna länderna emellan.

– Den svenska statsministern ansvarar för att ta beslut som inte skadar relationen mellan Sverige och Turkiet. Självklart kommer han inte att göra ett sådant misstag, det är väldigt smarta personer här, säger Emre Yunt, Turkiets ambassadör i Sverige till SVT Nyheter Södertälje.

Från turkiskt håll förnekar man kategoriskt att det skulle röra sig om ett folkmord.

– Det är en ensidig tvingande press på den turkiska regeringen att acceptera den här sortens påståenden men det kommer inte att fungera. Jag som Turkiets ambassadör i Stockholm vill vara tydlig, det kommer aldrig fungera, säger han och fortsätter:

– Låt dem jobba 100 år till, låt vilket parlament i världen ta beslut i frågan, vi kommer aldrig att acceptera det.