Enligt regeringens budgetproposition för 2019 är Sveriges budgeterade EU-avgift 40,9 miljarder kr vilket är en ökning med över en miljard kronor jämfört med 2018.

När Storbritannien lämnar den Europeiska unionen försvinner 100 miljarder kronor per år från EU:s budget. I maj presenterade EU-kommissionen sitt förslag för nästa sjuårsårsbudget och där framgår det att EU-länderna måste betala mer för att allt ska gå ihop. Det är fortfarande oklart hur stor Sveriges EU-avgift kommer att bli efter “Brexit”.

LÄS MER: Chocknota från EU: Sveriges medlemsavgift kan höjas med 16 miljarder

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Tidigare i år rapporterade Samhällsnytt hur Europaportalen försökt att få det underlag om beräkningar som Finansdepartementet gjort i ärendet. Finansminister Magdalena Andersson (S) gav ett nej med motiveringen att underlaget är arbetsmaterial och inte omfattas av offentlighetsprincipen. Statsminister Stefan Löfven har tidigare varnat för att den ökade EU-avgiften kan komma att slå hårt mot den svenska välfärden.

LÄS MER: Stor folklig majoritet för svenskt veto mot höjd EU-avgift

Samtidigt fortsätter kostnaden för EU-avgiften att öka. Enligt regeringens budgetproposition för 2019 är Sveriges budgeterade EU-avgift 40,9 miljarder kronor vilket är en ökning med över en miljard kronor jämfört med 2018 då budgeten var 39,5 miljarder kronor. Budgeterade inkommande EU-bidrag uppgår till 12,5 miljarder kronor. Det röda resultatet för 2019 blir således -28,4 miljarder kronor.

LÄS MER: 2/3 av européerna: Livet utan EU skulle inte vara sämre

Nettobidragsgivare
I ett inlägg på Facebook har Björn Olanders sammanställt Sveriges EU-avgift, EU-bidrag och nettokostnad för EU-medlemskapet för varje år sedan 1995.

Sedan inträdet i EU år 1995 kommer Sverige snart ha betalat totalt 674,8 miljarder kr i EU-avgift. Sverige har mottagit totalt 260,1 miljarder kr i EU-bidrag. Därmed har medlemskapet inneburit att Sverige är minus 414,7 miljarder kronor i kostnader sedan 1995.


(miljarder kronor)