Inför COP26, Förenta nationernas klimatkonferens 2021, lovar den svenska regeringen att öka Sveriges klimatbistånd med 100 procent och att det ska ligga på 15 miljarder kronor till 2025.

Det är bara ett par veckor sen regeringen aviserade att man ville öka klimatbiståndet med en miljard kronor. Sedan 2014 har regeringen mer än tredubblat klimatstödet till utvecklingsländer och 2019 uppgick svensk klimatfinansiering till 7,5 miljarder kronor. Och nu vill regeringen alltså fördubbla summan.

LÄS ÄVEN: Sverige ger mest bistånd – i HELA världen

För att förhandlingarna i Glasgow ska kunna gå i lås, och man kommer kunna samla in de 100 miljarder dollar om året man kom överens om 2009, är det enligt klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) nödvändigt att givarländerna öppnar plånböckerna.

– Det är uppenbart att klimatförhandlingarna bygger på förtroende och om inte vi rika länder levererar på det som vi har lovat tidigare, så kommer det förtroendet inte att finnas.

– För människor som drivs på flykt är klimatförhandlingarna om drygt två veckor en fråga om överlevnad här och nu.

Ska följa Sveriges exempel

Bolund hoppas att det svenska beskedet om fördubblat klimatbistånd ska öka pressen på andra länder.

– Sverige både kan och ska göra mer för att hjälpa fattiga länder att att minska sina utsläpp och anpassa sina samhällen till klimatförändringar.

LÄS ÄVEN: Svenska biståndsmiljarder till Afghanistan gjorde ingen nytta

– Sverige kommer att vara den utan jämförelse största givaren av klimatbistånd per person i världen.