lena hallengren pressträff

Faksimil Regeringen

Inrikes

Regeringen förlänger restriktionerna

Publicerad 1/26/2022
Annons

På en pressträff på onsdagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att dagens restriktioner kommer att ligga kvar men kan komma att avvecklas inom kort.

I ytterligare 14 dagar kommer restriktionerna att förbli oförändrade, var beskedet från socialminister Lena Hallengren (S). Om läget stabiliserats och kulmen anses vara nådd kan dock merparten av restriktionerna komma att avvecklas med start den 9 februari.

– Vi kommer noggrant följa läget och överväga vilka restriktioner det kan handla om och i vilken takt avveckling kan ske, säger Lena Hallengren.

Under de senaste sju dagarna har drygt 270 000 fall av covid-19 rapporterats i Sverige och på Folkhälsomyndigheten gör man bedömningen att kulmen på den nuvarande smittspridningen, där omikronvarianten är dominerande, nås under de kommande veckorna.

Slopas på andra håll

På onsdagskvällen förväntas den danska statsministern Mette Frederiksen meddela att Danmark inom kort slopar alla restriktioner, något Samnytt rapporterade om på tisdagen. Och nyligen meddelade den brittiske premiärministern Boris Johnson att man slopar både munskyddskrav och vaccinpass.

I Tyskland går man däremot åt motsatt håll och väntas snart ta ställning till ifall man ska gå samma väg som Österrike och göra vaccinering obligatoriskt med hot om böter och fängelse för de som vägrar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
845Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons