damberg-pistolman
Inrikes

Regeringen går SD till mötes – föreslår skärpta straff för väpnad gängkriminalitet

Publicerad 6/5/2020
Annons

Sverigedemokraterna har under lång tid krävt hårdare straff i kampen mot den idag invandrardominerade organiserade gängkriminaliteten. Regeringen Löfven väljer nu under trycket från en utveckling med eskalerande vapensmuggling, skjutningar och sprängdåd i den under världen att delvis gå SD till mötes.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) meddelar att regeringen lägger fram ett lagförslag om skärpta straff för innehav och smuggling av illegala vapen och sprängmedel. Han påpekar samtidigt att de gängkriminella aktiviteterna i motsats till samhället i övrigt inte har avstannat under corona-pandemin.

Den invandrade gängkriminaliteten utgör idag en så dominerande del av den grova brottsligheten i Sverige att regeringen tvingats ta fram ett särskilt 34-punktsprogram riktat mot just denna kriminalitet. Resultaten har så här långt varit nedslående.

LÄS ÄVEN: Polisens ”Sluta skjut” faller platt – hälften misstänkta för nya grova brott

Fiasko för operation ”Rimfrost”

Nyligen rapporterades att polisens högprofilerade insats ”Rimfrost” mot gängkriminaliteten i så kallade utsatta områden, med paroller som ”Sluta skjut!” och tårtkalas för brottslingarna, resulterat i ett fiasko och därför läggs ned. Det väpnade gängvåldet ligger kvar på samma höga nivå och ett stort antal personer som ingått i projekt för att omvända de kriminella till ett hederligt liv har beslagits med att fortsätta begå grova brott.

LÄS ÄVEN: Fiasko för operation Rimfrost – hundra skjutningar och 15 döda hittills i år

Bland de av regeringen nu föreslagna åtdragna tumskruvarna för gängkriminella ingår vid sidan av skärpta straffsatser för befintliga brottsrubriceringar också en utvidgning av vilka brott som ska bedömas som grova och synnerligen grova. Fler typer av vapen och explosiva varor ska enligt förslaget också bedömas som särskilt farliga.

Vidare uppges i förslaget att vapensmuggling ska ge påföljder i nivå med innehav av motsvarande vapeninnehav. Idag ser lagen mildare på smuggling än på innehav. lagskärpningen på det området innebär enligt Damberg också att tullen får rätt att vidta olika tvångsåtgärder, bland annat hemlig avslyssning.

Floran av straffrabatter blir kvar

Den föreslagna höjningen av maximistraffen för de grövsta vapenbrotten blir dock endast ett år – från sex till sju års fängelse. Regeringen har samtidigt tagit avstånd från krav från bland annat SD på att kriminalisera även medlemskap i en brottsorganisation.

De omfattande mängd-, ålders- och tidsrabatterna som kraftigt reducerar den fängelsetid som dömda för grova brott i praktiken behöver avtjäna är ett annat område där regeringen fortfarande håller fast vid sin traditionella vänsterliberala kriminalpolitik och inte vill gå Sverigedemokraterna till mötes om en upprensning.

När det gäller tullens arbete har kritik riktats mot att myndigheten är så underbemannad att man inte förmår utföra sitt uppdrag. Bland annat rapporteras att tulltjänstemän tvingas låta vapen- och narkotikasmugglare passera därför att man arbetar ensam och enligt skyddsföreskrifter då inte får ingripa mot potentiellt farliga och beväpnade personer.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons