kärnkraft barsebäck

Foto: Bengt Oberger, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Regeringen ger grönt ljus till slutförvar

Publicerad 1/27/2022
Annons

På torsdagen fick den utdragna processen om slutförvar av högaktivt kärnavfall i Sverige ett slutgiltigt avgörande.

På en pressträff på torsdagen gav miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) beskedet att man ger klartecken för ett slutförvar av kärnavfall i Forsmark.

– Med dagens beslut blir vi tillsammans med Finland världsledande på det här området, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S).

Under de 50 år Sverige haft kärnkraft har frågan om slutförvaret förblivit olöst. Ett ja från regeringen innebär att Sverige blir ett av de första länderna i världen som beslutar hur och var högaktivt kärnavfall ska förvaras.

– Inget land har ännu något färdigt lager för slutförvaring av kärnbränsleavfall, säger Bo Strömberg, expert på Strålskyddsmyndigheten till SVT Nyheter.

100 000 år

Svensk kärnbränslehantering (SKB) vill bygga ett slutförvar för det använda kärnbränslet i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn där 12 000 ton radioaktivt avfall ska kapslas in i 6 000 kopparkapslar innan de transporteras till Forsmark. Där ska sedan det radioaktiva kärnbränslet förvaras i ett tunnelsystem på 500 meters djup.

Metoden ska säkra kärnavfallet i 100 000 år.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
660Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons