På fredagen begravdes 33-årige polismannen Andreas Danman i Vasakyrkan i centrala Göteborg. Vid sidan om hans släkt närvarade även omkring 700 poliser och militärer för att ta ett sista farväl av sin tidigare kollega. Men någon representant från regeringskansliet fanns inte på plats. Detta trots att statsministern för bara förra veckan hade tid att besöka Norge för tioårsdagen av terrordådet på Utøya. Löfven hade däremot tid att kommentera den påstådda rasismen när svenskar väljer bort läkare med utländsk bakgrund.

På onsdagskvällen den 30 juni utbröt skottlossning i det särskilt utsatta området Biskopsgården i Göteborg. Den 33-årige polismannen Andreas Danman som tjänstgjorde i området träffades av skott och avled kort därefter. Samnytt kunde som första media avslöja att gängkriminelle Sakariye Ali Ahmed med somalisk bakgrund greps och senare häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet.

LÄS ÄVEN: Sakariye Ali Ahmed begärs häktad för polismordet

På fredagen samlades ett hundratal Göteborgspoliser för att sörja samtidigt som kollegor från andra delar av polisregionen täckte upp den ordinarie verksamheten i staden. Danman som tidigare varit verksam inom Försvarsmakten och genomfört utlandstjänst i Mali fick även uppvaktning av militärer.

Andreas Danman var FN-soldat i Mali. Foto: Privat

Statsministern har tid för Utøya och intervju om rasism

Löfven besökte varken Vetlanda efter det muslimska terrordådet eller polismannens begravning i Vasakyrkan och cermonin i Svenska Mässan på fredagen. Enligt uppgifter till Samnytt från närvarande poliser ska ingen annan regeringminister heller ha varit på plats.

I samband med 10-årsdagen för terroristdådet på Utøya förra veckan beöskte Löfven minnesstunden. I en pressträff på platsen försäkrade Löfven att kampen mot ”högerextremism och nationalism” pågår för fullt.

Löfven höll pressträff på Utøya. Foto: Faksimil SVT

På fredagen har det visat sig att statsministern ägnar sig åt semester men samtidigt avsatt tid att delta i en intervju rörande DN:s artiklar om påstådd rasism när svenskar föredrar att välja bort läkare med utländsk bakgrund. Det är något som gör Löfven ”förbannad”.

– Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen. Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Löfven till Örnsköldsviks Allehanda.

LÄS ÄVEN: Jubel och fyrverkerier efter polismordet: ”Knulla ainas mamma – smattra horbarnen”