Ensamkommande

Statsminister Stefan Löfven med ensamkommande. Pressbild.

Inrikes

Regeringen har tillfört nästan 1 miljard skattekronor extra till ’ensamkommande’ migranter

Publicerad 5/18/2019
Annons

Regeringen tillför nu ytterligare 195 miljoner skattekronor till landets kommuner för att finansiera mottagandet av ’ensamkommande’ migranter. Sedan år 2017 har därmed sammanlagt 980 miljoner skattekronor extra i ”tillfälliga kommunbidrag” överförts.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar

På måndagen uppmärksammade Samhällsnytt hur kommun efter kommun rapporterar om massiva underskott. Inte sedan år 2008 har så många kommuner gått med underskott och på måndagen flaggade Sveriges kommuner och landsting, SKL, för både höjda skatter och besparingar.

I ett pressmeddelande som publicerades på fredagen skriver regeringen att det senaste ekonomiska tillskottet på 195 miljoner kronor möjliggör för migranterna att bo kvar i kommunen istället för att flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden. Men dessa pengar är ingen engångsföreteelse.

980 miljoner skattekronor extra
Hösten år 2017 tillförde regeringen 390 miljoner skattekronor i ett tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande. År 2018 förstärkte man återigen med ytterligare 395 miljoner skattekronor i samma syfte.

Nu meddelar regeringen att man delar ut 195 miljoner skattekronor. Enligt regeringen handlar det om cirka 2 300 migranter som behöver hjälp, och kommunbidraget motsvarar ungefär 86 000 skattekronor per migrant.

LÄS ÄVEN: Kommunernas kostnader för ekonomiskt bistånd till migranter väntas fördubblas

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
624Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons