På måndagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sitt förslag om att införa ett nytt jobbskatteavdrag som innebär att alla som arbetar får behålla mer av sina pengar. Under pressträffen presenterade man fakta om demografin bland de som i dag lever på bidrag.

I regeringens förslag till höstbudget kommer man att föreslå ett nytt jobbskatteavdrag med fokus på låga och medelhöga inkomster som skulle innebära sänkt skatt med 14 000 kronor per år för en familj bestående av en polis och en sjuksköterska.

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD lanserar nytt jobbskatteavdrag

Medan det råder en akut brist på arbetskraft lever hundratusentals på bidrag varav en överväldigande majoritet är invandrare, vilket regeringen bekräftade under måndagens pressträff.

Utöver att en majoritet av bidragstagarna är invandrare som lever på resten av befolkningen, visade regeringens siffror även att knappt hälften av de som är officiellt arbetslösa är utomeuropeiska invandrare.

LÄS ÄVEN: Kris i flera branscher när arbetslösa avvisar serviceyrken

I slutet av 2021 visade beräkningar från Svenskt Näringsliv att 1,3 miljoner människor i arbetsför ålder i Sverige inte är självförsörjande – var fjärde person i åldern 20-64. De visade också att endast fyra miljoner är helt självförsörjande.

Således är det fyra av Sveriges tio miljoner invånare som står både för sin egen och övriga samhällets försörjning.

Utanförskapet påpekade man existerar parallellt med en kompetenskris i näringslivet där åtta av tio företag uppger att de haft svårt att hitta den kompetens de söker och så mycket som vart femte rekryteringsförsök misslyckas helt.

LÄS ÄVEN: Fyra av Sveriges tio miljoner invånare försörjer nationen