Finansmarknadsminister Max Elger (s) blixtinkallar till möte efter rapporter om att flera elbolag vill bryta ingångna bundna elavtal.

Beskedet om den nära förestående elprischocken för tusentals svenskar, som hittills klarat sig relativt lindrigt genom elkaoset på grund av att de bundit sina elavtal, kommer bara dagar innan riksdagsvalet.

LÄS ÄVEN: Elbolag vill häva bundna avtal

Mot bakgrund av beskedet kallar finansmarknadsministern till möte med Energiföretagen, Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden för att diskutera planerna på att säga upp bundna elavtal.

Om elbolagen går vidare med sina planer på att åberopa ”force majeure” kan regeringen, enligt TV4, försöka stoppa dem med ny lagstiftning.

Bland annat har Centerpartiet och Liberalerna uttryckt att de inte vill att elbolag ska kunna riva upp bundna elavtal. I Sverige finns hundratals elbolag, och många av dem betalar allt högre elpriser för den el de sedan säljer vidare till ett fast lägre pris.

Avveckling av kärnkraft i Sverige och Tyskland samt stoppade leveranser av rysk naturgas har det senaste året kraftigt drivit upp elpriserna i Europa.

LÄS MER: Ny studie: Halva elpriset om Ringhals 1 och 2 inte stängts