lo-socialdemokraterna-magdalena-andersson

Arjan Richter from Amsterdam, The Netherlands, CC BY 2.0 / News Oresund, CC BY 2.0

Inrikes

Regeringen kan stoppa LO:s pengaflöde till S

Publicerad 8/28/2023
Annons

Tidigare i sommar beslutade regeringen att se över och ta ställning till om ett samtyckeskrav från enskilda medlemmar ska införas när arbetsmarknadsorganisationernas medlemsavgifter går till att finansiera ett parti.

Det var i juni som regeringen tillsatte en parlamentarisk kommitté som bland annat ska titta på frågan om partibidrag, något som i praktiken endast omfattar Socialdemokraterna då det är enda partiet som får pengar arbetsmarknadsorganisationer – LO och LO-förbund.

LÄS ÄVEN: Så lurade S pensionärer att köpa lotter: ”99 kronor är inte ens en bulle och kaffe”

Samtidigt har pengaflödet från LO-förbunden enligt Lag & Avtal minskat kraftigt under det senaste decenniet – från 7,6 miljoner till knappt två miljoner kronor i fjol.

Hos LO, som gett sex miljoner kronor per år till partiet under de senaste åren trots att många av medlemmarna inte röstar på Socialdemokraterna, tror man inte att ett samtyckeskrav kommer att påverka dem.

Man tolkar kommittédirektivet och skrivelsen om enskilda medlemmar som att det endast berör fackförbunden. Man hänvisar också till att det ska råda full enighet bland LO:s medlemsförbund om att LO ska ha en facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna.

LÄS ÄVEN: SD: ”Dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin”

Samtyckeskrav har utretts av en parlamentarisk kommitté en gång tidigare, 2016, som då kom fram till att ett sådant krav inte borde införas i Sverige – ett beslut Sverigedemokraterna och Moderaterna dock reserverade sig mot.

SD störst

Av siffror från sommaren 2022 framgick att Sverigedemokraterna är största partiet bland LO-medlemmarna – 40,9 procent, vilket var en ökning med tio procentenheter. Socialdemokraterna minskade med fem procentenheter till 31,3 procent.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons