Regeringen 943

Foto: Regeringen/Sweco

Inrikes

Regeringen kör över SD – bygger två vindkraftsparker

Publicerad 5/16/2023
Annons

Regeringen ger grönt ljus till två nya vindkraftsparker till havs utanför Halland. Samtidigt framgår det att Sverigedemokraterna inte har fått något inflytande i besluten.
– Det här är ett rent regeringsbeslut, säger statsministern.

På tisdagen höll statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) en pressträff för att berätta att det blir ett hundratal nya vindkraftverk utanför Falkenberg respektive Varberg.

LÄS ÄVEN: BILDEXTRA: Så vill vindkraftsbolag omvandla Sveriges kust

Bolaget OX2 får tillstånd att bygga den havsbaserade parken Galene med 21 vindkraftverk utanför Varberg och Vattenfall ska bygga Kattegatt Syd bestående av 80 vindkraftverk utanför Falkenberg.

Försvarsmakten har motsatt sig vindkraftsparken Kattegatt Syd och framfört att den riskerar att medföra påtaglig skada på Sveriges militära intressen.

Men det stoppar inte regeringen som påstår att parkerna kommer att ge ett eltillskott som motsvarar ett normalstort kärnkraftverk. Detta trots att vindkraften inte är planerbar och enbart producerar el när det blåser. Vidare uppges det ta mellan sju och tio år att färdigställa vindkraftsparkerna.

– Vi gav grönt ljus för sammantaget ett hundratal vindkraftverk i två parker till havs, som kommer att bidra med fossilfri el i en region som har mycket stort behov av detta, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Kör över SD

Regeringen nonchalerade Försvarsmakten och likaså samarbetspartiet Sverigedemokraterna. SD, som är kritiska till utbyggnad av vindkraft, har enligt Ulf Kristersson inte fått något inflytande över beslutet.

– Det här är ett rent regeringsbeslut så det har de inte. Men vi för dialog med alla partier som vill bygga ut den svenska energiproduktionen, säger statsministern.

LÄS ÄVEN: Regeringen vill STORSATSA på vindkraft: ”Vi behöver mer överallt”

Det var först sent på måndagskvällen som SD fick kännedom om beslutet.

– Det är frustrerande att man återigen undviker att samordna de här frågorna med oss. Vi fick information sent i går om att en pressträff skulle hållas men ingenting om innehållet. Det finns en systematik i det här när det gäller vindkraftsfrågor. Vi behöver lyfta det här till partiledarnivå, säger Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott till DN.

Enligt SD-toppen är regeringspartierna naiva.

– Varken jag eller Sverigedemokraterna är lika naivt positivt inställda till vindkraftverkens betydelse som de tre regeringspartierna är, säger Andersson (SD) till Expressen.

Se hela pressträffen nedan.


Har du missat Samnytts dokumentär om vindkraften? Se del 1 nedan!

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons