Medan Malmöpolisen kraftsamlar och kallar in resurser från övriga landet för att bekämpa det skenande våldet lägger regeringen och inrikesminister Mikael Damberg (S) krutet på att utöka censuren på sociala medier där yttrandefriheten redan är hårt ansatt.

Damberg gästade på tisdagskvällen SVT Aktuellt där man talade om vad han menar är de stora teknikföretagens oförmåga att rensa bort hot, hat och trakasserier från sina plattformar.

– Det finns mycket kvar att göra. Jag är inte nöjd att olagligheter som trakasserier, hets och hot mot olika folkgrupper och personer ligger kvar efter domar. Det måste bli bättre.

LÄS ÄVEN: Regeringen har fått direkt hotline till Facebook – ska ta bort ”orimliga saker” och ”problematiska kampanjer”

Enligt Damberg för man en dialog med it-jättarna som Facebook där man enligt ministern uppger att de ”växlar upp sin organisation” genom att anställa fler som godtyckligt kan censurera.

Vidare menar Damberg att det ligger ett stort ansvar på polisen och att internet för länge betraktats ”som något parallellsamhälle där lagar och regler inte gäller”.

LÄS ÄVEN: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt – på grund av ”politiskt innehåll”

Nu menar inrikesministern att man måste sätta större press på plattformarna för att mer plockas bort och på detta område pågår samarbeten på europeisk nivå.

– Sen är det mitt ansvar att se till att polismyndigheten har resurser. Polis måste vara närvarande där brott begås.

LÄS ÄVEN: Google och Facebook i möte med regeringen