bolund-slutforvaring
Inrikes

Regeringen lät studentuppsats åsidosätta 40 års forskning om slutförvar av kärnavfall

Publicerad 10/1/2021
Annons

Miljöpartiet ville i augusti ytterligare förhala beslut om slutförvar av kärnavfall. Man fann inget stöd för invändningar i de 40 år av samlad forskning som finns i ämnet. En nyligen inlämnad examensuppsats av en student i Finland och en tidningsartikel höjdes då i stället upp till högsta vetenskapliga nivå. När bedrägeriet nu avslöjas har materialet utan kommentar raderats från regeringens webbplats.

Det är Svenska Dagbladet som avslöjar att en enkel studentuppsats i materiallära av regeringen tilläts trumfa all seriös forskning om slutförvaring av utbränt kärnbränsle. Elementära kunskaper om hur gjutjärn åldras som är bekanta för varje forskare på området framställdes av regeringen felaktigt som nya inte tidigare kända rön.

Användes för att förhala viktiga beslut

Miljö- och ”klimat”minister Per Bolund (MP) lät i augusti, utan att berätta om uppsatsens lättviktighet i forskningshänseende, meddela att det fanns ”frågetecken” om slutförvaringen som behöver rätas ut. Socialdemokraterna lät Bolund äga frågan och beslut viktiga för Sveriges framtida energiförsörjning kunde därför ytterligare förhalas.

För att legitimera bordläggningen skickades uppsatsen och tidningsartikeln på remiss till det så kallade Kärnkraftsrådet. I motsats till Strålskyddsmyndigheten som slagit fast att förvarsproblematiken är löst och inte behöver utredas mer, är rådet en kommitté där regeringen själv tillsätter ledamöterna.

Miljöpartiet har sett till att placera ett antal aktivister i kommittén, däribland Naturskyddsföreningens tidigare ordförande. Föreningen uppmärksammades nu senast när man försökte stoppa kalkbrytningen på Gotland och därmed äventyrade samtliga byggprojekt i Sverige.

Remissinstans på dubbla stolar

Kärnkraftsrådet har till följd av sin sammansättning lojalt med Miljöpartiet motsatt sig allt vad slutförvaring heter. SvD avslöjar också att den uppsats som rådet nu ska ta ställning till som remissinsats har har fungerat som handledare när uppsatsen skrevs.

Det ifrågasätts därför, vid sidan av hur uppsatsen upphöjts till forskning, hur den från början hamnat på Bolunds bord. Indicierna pekar på att Kärnkraftsrådet placerat den där för att sedan i nästa skede fungera som remissinstans i en cirkelgång som framstår som olämplig ur bland annat jävs- och opartiskhetssynpunkt.

Materialet plötsligt borta från regeringens webbplats

När avslöjandet fick spridning i sociala medier, valde regeringen att radera materialet från sin webbplats så att det inte längre transparent kan granskas och värderas av oberoende experter och väljarna. Ingen från regeringen har i skrivande stund kommunicerat åtgärden eller förklarat varför den plötsligt måste vidtas.

En av de som reagerat kritiskt är Johan Ingerö i Kristdemokraternas partiledarstab. I en syrlig kommentar på Twitter

Miljöpartiets språkrör i flera blåsväder

Per Bolund har de senaste dygnen varit i blåsväder för påstått klimathyckleri efter att det avslöjats att han inte tar det klimatsmarta tåget ens när han ska på klimatkonferens utan det fossilbränsleslukande flyget. Regeringen har valt att lägga locket på och inte svara på medias eller medborgarnas frågor

Bolund är den senaste i en rad av ledande miljöpartister att beslås med att uppmana medborgarna att leva på ett sätt men själv leva på ett annat. Nyligen avslöjade även att Miljöpartiets andra språkrör Märta Stenevi föredrar att köra bil på bensin och inte på el som hon uppmanar andra till.

LÄS ÄVEN: Här tar Per Bolund (MP) flyget till Köpenhamn
LÄS ÄVEN: Regeringen kommenterar inte Bolunds flygresa
LÄS ÄVEN: Bensinslukande BMW-bilar i Märta Stenevis hushåll

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons