Regeringspartierna riskerar en ny svekdebatt. Man lovade sänka elektronikskatten men de ändringar som genomförts har i stället lett till att skatteuttaget ökat kraftigt.

Det är färska siffror från Skatteverket som ElektronikBranschen tagit del av och analyserat som visar att statens uttag av elektronik- och kemikalieskatt ökat med hela 30 procent – i stället för att minska som man lovat. Det står klart att ökningen beror på de ändringar av elektronikskatten som regeringen genomförde vid halvårsskiftet.

– I det här fallet hatar vi att ha rätt. Det blev tyvärr precis som branschen varnade för – skatteuttaget ökar kraftigt och det trots en starkt minskad försäljning, säger en besviken Pernilla Enebrink, vd för ElektronikBranschen.

Släppte igenom socialdemokratisk skatt

Regeringen kan eventuellt undvika ännu en svekdebatt genom att påtala att de ändringar av elektronikskatten som klubbades var ett arv från den tidigare S-regeringen med bland annat minskade möjligheter till avdrag. Men det blir ändå svårt för Tidöpartierna att förklara att man lät den passera när man lovat en sänkning.

I budgeten för 2023 deklarerade regeringen tydligt att ändringen inte skulle medföra någon ökning av skatteuttaget. Man lyssnade inte på branschens larm om att de beräkningar som gjorts i konsekvensutredningen inte var korrekta.

Besvärande för Moderaterna

För i synnerhet Moderaterna, som leder regeringen och dragit upp låga respektive höga skatter som en av de stora skiljelinjerna mellan sig själva och Socialdemokraterna, är facit av ändringen särskilt besvärande.

Om elektronikförsäljningen legat kvar på samma nivå som tidigare hade skatteuttaget ökat ännu mer. Nu räddas man av att inflation och ekonomisk kris gjort svenskarna mer försiktiga med hur mycket pengar man spenderar på elektronik.

För elektronikbranschen som kämpar med vikande försäljningssiffror och allt vad det kan innebära av företagskonkurser och förlorade arbetstillfällen, är skattehöjningen mycket ovälkommen och lägger ytterligare sten på bördan.

Den nya regeringen borde ha insett att det var glädjekalkyler den socialdemokratiska regeringen ägnat sig åt för att baxa igenom skatten utan för mycket knorr, menar man från branschen. Framför allt eftersom man fick det påtalat för sig.

En i floran av klimatskatter

I likhet med många andra pålagor för konsumenterna på senare tid som platspåseskatt, flygskatt och särskild elskatt har argumentet för att öka skattetrycket handlat om att det krävs för att rädda planeten från en förestående klimatkatastrof. Miljöargumenten är dock inte något man från branschen ger särskilt mycket för.

– Det är inte bara branschen som sågar den här skatten. Även statens egna myndigheter är starkt kritiska då den inte leder till positiva miljöeffekter, är svår att följa upp och leder till stora administrativa kostnader för både företag och myndigheter. De senaste ändringarna leder dessutom till negativa miljöeffekter, säger Pernilla Enebrink.

”Bör avskaffas”

Väldigt lite elektronik produceras i Sverige, nästan allt köps in från utlandet. Att lägga en skatt på försäljningen får enligt de flesta bedömare ingen som helst inverkan globalt utan leder bara till att svenskarna får behålla mindre av sina pengar när de handlar elektronik- och vitvaror.

– De minskade avdragsmöjligheterna leder till kraftiga ökningar av slutpriserna, ibland med upp till 500 kronor. Det gör att priskänsliga konsumenter köper billigare och i många fall mindre hållbara produkter än de annars skulle ha gjort. Därmed leder skatten till minskad hållbarhet, förklarar Pernilla Enebrink.

Hon anser att elektronikskatten som är unik för Sverige bör avskaffas helt. Den får i bästa fall ingen effekt alls på miljö och klimat och i sämsta fall leder den tvärtom till ökade påfrestningar på klimatet och miljön samtidigt som det redan exceptionellt höga skattetrycket i Sverige ökar ytterligare.