pengar

Foto: Riksbanken.

Inrikes

”Regeringen mörkar det makroekonomiska läget”

Publicerad 7/18/2018
Annons

I ett ledarstick i måndags skriver Cecilia Blomerg, vikarierande politisk redaktör på Hallandsposten med ett förflutet som bland annat politisk tjänsteman för Moderaterna i riksdagen, att ”svensk ekonomi går inte som en Tesla utan som en sovjetisk gammal Lada”.

Enligt regeringen går Sverige som tåget. Men att döma av tillväxten ser det inte alls ljust ut, skriver Blomberg och konstaterar att Sverige istället överlag går sämre jämfört med andra OECD-länder.

Medan regeringen hellre talar om allt annat än BNP per invånare, sänkte man nyligen tillväxtprognosen för detta mått – från 1,9 till 1,4 procent. Framöver beräknas den att ligga på 0,9 procent vilket betecknas som ”rent katastrofala siffror”.

Just nu är Sverige i en högkonjunktur och då brukar BNP per invånare växa med 3-4 procent. I annat fall med knappt två procent.

Enligt John Hassler, professor i nationalekonomi och tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet, är skälen många: ett fallerande utbildningssystem, en icke fungerande hyresmarknad, ett ohållbart skattesystem, en stark bostadssegregation och en bristande förmåga att integrera nyanlända samt låg produktivitet och mycket höga kostnader i byggsektorn och delar av tjänstesektorn. Plus en galopperande privat skuldsättning.

De mörka molnen som tornar upp sig får alldeles för lite uppmärksamhet, slår Blomberg fast.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons