Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om att skicka minst 100 miljarder kronor till Ukraina. Det meddelar de fyra partierna under onsdagen. Samtidigt ska det inte finnas någon ”övre gräns” för stödet, som ges högsta priroitet.

Det handlar dels om 75 miljarder kronor i militärt stöd, eller 25 miljarder per år åren 2024 till 2026. Dels ett civilt stöd på över 25 miljarder kronor. Sammanlagt alltså över 100 miljarder kronor.

I ett pressmeddelande kallar regeringen stödet för ”Ukrainaramen”, och det heter att den kan ”komma att belasta de offentliga finanserna flera år och även efter 2026”.

”Ett golv”

Vid en partiledardebatt i riksdagen under förmiddagen berättar Liberalernas partiledare Johan Pehrson att Ukrainaramen är en ”särskild krigsbudget för Ukraina” som regeringen och SD enats kring för att besegra ”Putins mördarregim”.

– Liberalerna har hela tiden varit tydliga med att vårt stöd måste öka om vi vill att Ukraina ska segra. Det får helt enkelt inte ställas mot andra viktiga behov i landet Sverige, säger han.

– Det här är ingen övre gräns utan ett golv!

Och att det svenska stödet till Ukriana är en prioriterad fråga betonas också av statsministern.

– Vi står vid Ukrainas sida så länge det krävs, säger Ulf Kristersson (M) vid samma partiledardebatt.

Stöds av oppositionen

Regeringens ”särskilda krigsbudget” för Ukraina får stort stöd från de rödgröna oppositionspartierna.

– Om Ryssland vinner kriget så kommer det förändra spelplanen för Sverige och Europa under decennier framöver. Därför måste vi öka leveranserna av vapen och ammunition till Ukraina, och det måste vara långsiktigt, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vid partiledardebatten.

– Jag välkomnar därför regeringens besked idag. Men vi måste också skicka Jas Gripen till Ukraina. De efterfrågar det så innerligt.

– Vi står vid Ukrainas sida tills den siste ryske soldaten har lämnat. Slava Ukraini! fortsätter S-ledaren och får applåder.

Även Miljöpartiets nyvalda språkrör Amanda Lind sluter upp bakom regeringens krigsbudget.

– Det finns bara ett alternativ för hur kriget slutar. Det är att Ukraina segrar, att Ryssland lämnar Ukraina och att Putin ställs inför rätta. Fram till den dagen måste Sveriges och EU:s stöd vara orubbligt. Både civilt, militärt och ekonomiskt. Det är vi skyldiga Ukraina! säger MP-ledaren under partiledardebatten.

LÄS ÄVEN: L-topp: Skicka svensk trupp till Ukraina – gå ”all in”