På en pressträff på torsdagen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna nya regler för arbetskraftsinvandrare. De höjda försörjningskraven man inför innebär att dagens nivåer fördubblas.

Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är dagens besked en viktig del i det paradigmskifte man genomför på invandringsområdet, och hon utlovar ytterligare skärpningar på sikt.

LÄS ÄVEN: Undersökning: Invandrare sänker lönerna

Arbetskraftsinvandringen utgör i dag den största delen av invandringen till Sverige och i fjol beviljades över 24 000 arbetstillstånd. I år väntas 100 000 utlänningar söka arbetstillstånd i Sverige. För dessa kommer nu dagens lägstanivå på 13 000 kronor i månaden höjas till 26 560 kronor.

Ändringen genomförs för att stoppa invandring till i synnerhet låglöneyrken. Förslaget skickas nu på remiss och ambitionen är att det ska träda i kraft den 1 oktober.

Tidigare har Maria Malmer Stenergard sagt att det är ”helt orimligt” att människor kommer från andra sidan jorden för en månadslön på 13 000 kronor.

Hade siktat högre

I Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna hade man dock kommit överens om ett lönekrav motsvarande medianlönen på omkring 33 000 kronor.

– Det är en summa vi landat på nu, men tanken är att vi ska komma dit i framtiden, säger Magnus Persson (SD), arbetsmarknadsutskottets ordförande.

S: Räcker inte

Efter dagens besked kommer kritik från Socialdemokraterna som hävdar att höjningen inte räcker för att stoppa oseriös arbetsinvandring.

Bakom kritiken står partiets migrationspolitiske talesperson Anders Ygeman, som i rollen som inrikesminister 2016 och i kölvattnet av migrantkrisen året innan lovade att uppemot 80 000 asylsökande skulle utvisas.

Från Centerpartiet tycker man tvärtom, att lönekraven stramar åt arbetskraftsinvandringen för mycket.

LÄS ÄVEN: Arbetskraftsinvandrare får behålla permanenta uppehållstillstånd