Klockan 11 på söndagen höll statsminister Stefan Löfven (S) och Centerledaren Annie Lööf presskonferens. Detta med anledning av den misstroendeomröstning som är utlyst till måndagen som om den genomförs kommer att leda till att regeringen faller. I syfte att förhindra detta gör regerings- och stödhjulspartierna nu ett försök att blidka Vänsterpartiet och förmå dem att dra tillbaka sitt hot.

Det bud man nu räcker över till V-ledaren Nooshi Dadgostar är att man ger bostadsmarknadens parter en chans att fram till den 1 september förhandla fram en annan lösning för hyressättning i nyproduktion än det förslag om fri hyressättning/marknadshyror som ingår som en punkt i januariavtalet och nu gått ut på remiss.

Detta har varit ett av kraven från V för att back från att fälla regeringen på måndag. Samtidigt har partiet också krävt att den aktuella punkten stryks ur januariavtalet, något som nu inte sker.

Enligt det erbjudande som nu presenteras ligger fortfarande det aktuella JÖK-förslaget som ett hot i bakgrunden att genomföras, skulle parterna inte komma överens. Detta har Dadgostar avvisat som ett oacceptabelt sätt för parterna att förhandla under där hon menat att Hyresgästföreningen ”tas som gisslan”.

Både Löfven och Lööf upprepade under pressträffen sina tidigare anklagelser mot Vänsterpartiet för att på ett ansvarslöst sätt kasta Sverige in i en politisk kris mitt under brinnande pandemi och att ingå ”en ohelig allians” med M, SD och KD.

Vänsterpartiet avvisar budet

Vänsterpartiet har i skrivande stund inte formellt svarat på budet från regeringen och stödhjulspartierna. I ett inlägg på Twitter indikerar Dadgostar dock att det inte räcker för att backa från misstrondevotum och kallar Löfvens och Lööfs pressträff för ”politisk teater”.

I en kommentar till SR Ekot ger V-ledaren ytterligare signaler om att hennes parti avvisar dagens bud och går vidare med misstroendeomröstning på måndag.

– Jag är förvånad över att regeringen går fram med detta, vi har ju redan diskuterat att det inte är aktuellt. En förhandling kan inte ske under en lagstiftningshot, det är ingen rättvis förhandling. Det måste vara förhandlingar helt utan hot. Det är politisk teater för att förhala processen ytterligare. Punkt 44 behöver strykas om man ska ha seriösa förhandlingar.