Sverigedemokraterna har agerat i riksdagen för att lyfta frågan om det ökande problemet med våld och rån med starka inslag av förnedring och svenskfientlighet. SD ställde frågor till regeringen om huruvida de kommer att vidta några riktade åtgärder för att sätta stopp för det det nya brottsfenomenet. Inrikesminister Mikael Damberg (S) slog fast att det inte är aktuellt.

Samhällsnytt har varit i framkant bland medier vad gäller att rapportera om den nya trenden med så kallat förnedringsvåld som präglar alltfler rån och misshandelsbrott nuförtiden. Det senaste året har vi tagit del av mängder med videoklipp som visar hur gäng utsätter ensamma offer för brutala handlingar där offret får en pistolpipa intryckt i munnen, stampas i huvudet, tvingas kyssa förövarens skor och/eller blir urinerad på, ofta ackompanjerat av förnedrande verbala tillmälen.

LÄS ÄVEN: Gänget som urinerade på ”svennejävel” döms – får ungdomsvård

SD kritiska: Svenskfientliga hatbrott registreras inte i domar

Adam Marttinen är Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson och har försökt skapa uppmärksamhet kring den rådande brottstrenden där coronakrisen nu annars dominerar debatter och nyhetsflöden. Marttinen undrar bland annat om regeringen tänker vidta några åtgärder för att se till att den ökande svenskfientliga rasismen börjar beivras och straffas hårdare.

– Vi kan trots regeringens 34-punktsprogram och trots coronakrisen fortsatt ta del av fall av förnedringsrån och våldsbrott med svenskfientliga inslag. Men trots det är det är det i princip inte ett enda domslut som har noterat de svenskfientliga inslagen som hatbrott därmed har man negligerat klandervärda kränkningar i straffmätningen, slog Marttinen fast under en debatt i riksdagen.

 ”Tänker inte kommentera domstolars bedömning”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) svarade på frågan med att han som statsråd inte tänker kommentera enskilda domar eller domstolars bedömning av brott. Sedan hänvisade han till att regeringen gör satsningar på polisen men menade samtidigt att den uppmärksammade trenden med svenskfientlighet inte ”spelar någon roll”.

– Som inrikesminister vill jag säga, för mig spelar det inte någon roll vem som utför eller vem som är offret. Jag tycker det är viktigt att alla brott ska straffas, replikerade Damberg.

Inrikesministerns medhjälpare upprörd över att SD visar förnedringsvåld

I februari uttalade sig en av Dambergs tjänstemän besvärat över att Sverigedemokraterna lyfte frågan om förnedringsvåld i samband med att en flicka hade stampats brutalt i huvudet av ett gäng.

När inrikesministerns politiskt sakkunnige Oskar Magnusson, som har polismyndigheten som ansvarsområde, såg det videoklipp som Samhällsnytt publicerat med händelsen var inte reaktionen att belysa brottet i sig och lyfta ämnet om det så kallade förnedringsvåldet. Istället var Magnussons första instinkt att ge sig på Sverigedemokraterna som han menar ”spär på hat mellan olika grupper i samhället”.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Invandrargäng misshandlar och urinerar på svensk pojke

authorimage