rysk-propaganda-miljoner-feature

Foto: Regeringen

Inrikes

Regeringen spenderar tio miljoner på ”motåtgärder” i valrörelsen

Publicerad 3/24/2022
Annons

Tio miljoner kronor kommer spenderas fram till valet på ”motåtgärder” mot desinformation. Det säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och Henrik Landerholm, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, vid en pressträff idag.

Bakgrunden till mångmiljonsatsningen är enligt Morgan Johansson rysk propaganda och desinformation.

– Vi har alla sett hur en rysk propagandamaskin under ganska lång tid pumpat ut fullständigt galna lögner om bakgrunden till kriget. Att Ukraina skulle styras av nazister, att det skulle pågå ett folkmord på ryssar i Ukraina och så vidare. Den typen av fullständigt galna lögner, säger Morgan Johansson.

LÄS ÄVEN: Regeringens nya censurlag: Journalister som avslöjar korrupta politiker riskerar fängelse

– Samtidigt har vi sett en ökad aggression i Ryssland mot fria medier och mot fria röster överhuvudtaget. Landet utvecklas allt mer mot en auktoritär diktatur, fortsätter han.

”Motåtgärder”

De tio miljonerna ska gå till Myndigheten för psykologiskt försvar för att ta fram ”motåtgärder” i form av ”informationsinsatser riktade till allmänheten” för att ”öka motståndskraften mot desinformation”.

Henrik Landerholm, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, hävdar vid pressträffen att främmande makt försöker ”splittra befolkningen” genom att utnyttja politiska frågor som kriminalitet och social oro, migrationsfrågor, Nato-samarbetet samt ekonomi och försörjningsfrågor.

LÄS ÄVEN: Regeringens nya förslag: Förbjud ”rasistiska” tidningar

– Sanningen är krigets första offer, säger Landerholm.

– Det gäller alla sidor i en konflikt. Den informationsmiljö vi lever i nu är en intressant kombination av sanning, lögn och väldigt mycket däremellan.

Censurerar ryska medier

EU och Sverige beslutade i början av mars månad att censurera ryska medier som RT och Sputnik genom att förbjuda deras sändningar inom unionen. Både EU och USA har även satt press på nätplattformar att stänga av de båda ryska nyhetsbolagen.

Beslutet att censurera ryska medier fördöms av bland andra Reportrar utan gränser, Europeiska Journalistfederationen och av Journalistförbundet i Sverige.

Norge har valt en annan väg, och censurerar inte ryska medier.

– Yttrandefriheten är central här, men också vår förmåga att skicka information och bidra med vad vi anser är en trovärdig nyhetsbevakning som kan nå länder utanför oss, sade Norges statsminister Jonas Gahr Støre tidigare i månaden.

LÄS ÄVEN: Norge censurerar inte ryska mediakanaler: ”Yttrandefriheten står stark”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons