värtaverket

Värtaverket i Stockholm. Foto: Holger Ellgaard.

Inrikes

Beredskapspengar ska gå till att starta kraftverk – som regeringen stängde i våras

Publicerad 11/7/2019
Annons

Efter de många larmen om elbrist som påverkat en rad företag och förhindrat deras produktion och expansion har man från regeringen uppgett att det inte råder några problem på elmarknaden. En av dem som förnekat problematiken är energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), som nu ändå vill ta pengar från beredskapskassan för att bland annat finansiera en nystart av den elproduktion som regeringens skatt på kraftvärme stängde ned i våras.

Efter att regeringen i våras infört en skatt på kraftvärme blev Stockholm Exergi tvungna att lägga ned delar av sin elproduktion. Då uppgav vd Anders Egelrud att det var en nödvändig åtgärd för att kunna säkra fjärrvärmens konkurrenskraft.

LÄS ÄVEN: Akut elförsörjningssituation i Stockholm – hotar svensk tillväxt

Vid ett flertal tillfällen har Anders Ygeman, trots larmen, hävdat att det inte råder någon elkris och hänvisat till att det råder ett elöverskott på helåret. Samtidigt har såväl företag som kommuner inte kunnat investera eller starta upp olika infrastrukturprojekt på grund av den akuta kapacitetsbristen i elnäten.

Nyligen meddelade Ygeman och regeringen att man löst åtminstone Stockholms elkris tillsammans med nätbolaget Ellevio och kraftvärmebolaget Stockholm Exergi med 320 extra megawatt under de kommande tolv åren. Detta ska enligt parterna vara tillräckligt för att klara den stora elektrifiering och utbyggnad som staden står inför.

Nu framkommer dock uppgifter om att regeringen kan bli tvungna att använda pengar från den svenska elberedskapskassan för att göra detta möjligt via myndigheten Svenska Kraftnät, som ansvarar för elberedskapen och ska se till att elförsörjningen har beredskap ”för händelser som krig, terrorhandlingar och jordbävningar, samt att förebygga, motstå och hantera allvarliga kriser i fredstid”.

På Svenska Kraftnät bekräftar Joakim Evertson, chef för elberedskap, att man just nu för en dialog om elberedskapsåtgärder inom Stockholm Exergis verksamhet.

LÄS ÄVEN: Elbristen hotar stora nyinvesteringar – kostar Sverige 80 miljarder om året

Pengarna ska bland annat användas till att bygga om ett av Stockholm Exergis kraftvärmeverk så att det kan producera de extra megawatten miljövänligt – det som tills nyligen redan var i drift.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons