På söndagen kom finansminister Elisabeth Svantesson (M) med beskedet att regeringen och Sverigedemokraterna är överens i budgeten om att stoppa den automatiska höjningen av brytpunkten nästa år.

Inflationen har gjort att den rödgröna oppositionen krävt att regeringen stoppar den automatiska uppräkningen för 2024, vilket Tidöpartierna nu alltså gör.

– I valet mellan att göra ytterligare en historiskt stor uppräkning och finansiera andra åtgärder – exempelvis för hushållen – väljer vi det senare, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till statstelevisionen.

– Våra samarbetspartier har beslutat att pausa uppräkningen av skiktgränserna nästa år.

LÄS ÄVEN: Professor: Sverige på väg mot stagflation

Statlig inkomstskatt betalas i dagsläget av personer som tjänar över drygt 51 000 kronor i månaden. Hade den justerats upp hade den i stället hamnat på 57 000 kronor i månaden.

Samtidigt framhåller Svantesson att det gjordes en historiskt stor uppräkning för 2023 då brytpunkten 2022 låg på 46 000 kronor i månaden.

– Även om det görs en paus nästa år kommer färre att betala statlig inkomstskatt 2024 än 2022, säger hon.

Pragmatism

Beskedet har väckt kritik.

– Jag tror att många förstår att läget är problematiskt och förstår att man behöver vara pragmatisk i det här läget. Vi behöver bekämpa inflationen, vi behöver ha en återhållsam budget.