ryska-svenska-soldater-militär

© Vyacheslav Argenberg / http://www.vascoplanet.com/, CC BY 4.0 / Spc. Justin De Hoyos

Inrikes

Regeringen: Sverige kommer strida mot Ryssland oavsett Natomedlemskap

Publicerad 1/10/2023
Annons

Enligt försvarsminister Pål Jonson (M) kommer Sverige att delta i ett eventuellt krig mot Ryssland på Natos sida, detta även om Sverige inte hunnit bli fullvärdiga medlemmar i Nato.

På måndagen meddelade försvarsministern att regeringen förbereder ett avtal med USA för att att bygga ”militära baseringsområden” för amerikanska soldater och amerikanskt krigsmateriel i Sverige.

LÄS ÄVEN: Klartecken för amerikanska militärbaser i Sverige

Avtalet beror enligt Jonson på det försämrade säkerhetspolitiska läget och ska underlätta för amerikanska styrkor att verka i Sverige i händelse av krig eller kris.

Vidare menar han att en rysk seger i Ukraina skulle innebära att Ryssland ökade trycket gentemot övriga Europa, något som skulle få mycket allvarliga geostrategiska och säkerhetspolitiska konsekvenser.

Sverige på Natos sida i ett krig

Ett svenskt Natomedlemskap dröjer då Turkiet inte anser att Sverige gjort tillräckligt för att man ska godkänna detta. Ifall en konflikt mellan Ryssland och Nato skulle uppstå innan Sverige blir medlemmar är den svenska regeringens linje ”att vi ska ligga så nära som möjligt med Nato”.

LÄS ÄVEN: ÖB till svenska folket: Förbered er för att dras in i storkrig mellan Ryssland och Nato

– Vi har ju haft en säkerhetspolitisk linje från 2009 som säger att Sverige inte kommer att stå passivt i händelse av att ett annat nordiskt eller EU-land skulle utsättas för en katastrof eller ett angrepp. Det är klart att vi nu ligger ännu närmare Nato, så det är i linje med solidariska säkerhetspolitiken helt naturligt att vi också agerar tillsammans med andra, säger han till SvD.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
828Förre Nato-toppen: Nato-länder kan skicka soldater till Ukraina
Annons