Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att regeringen kommer gå vidare med förvaringscenter där asylsökande ska bo och delta i samhällsintroduktion. En motion som SD:s tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth lade för snart tio år sedan – Socialdemokraterna har tidigare kallat förslaget för ”extremt och antidemokratiskt”.

Det var i samband med riksdagens öppnande på tisdagen som Löfven läste upp sin sista regeringsförklaring och meddelade att man nu utreder frågan. Det ska handla om så kallade mottagandecenter där migranter deltar i språkundervisning och samhällintroduktion.

– Möjligheten att införa statliga mottagningscenter där asylsökande ska bo och delta i samhällsintroduktion under den allra första tiden i Sverige ska utredas, sade Löfven.

Tar Kent Ekeroths förslag

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar regeringens beslut men påtalar att det är SD:s förslag. Även Ebba Busch (KD) hävdar att man drivit frågan under lång tid.

– Det är något som vi har föreslagit sedan lång tid tillbaka, det är ett rimligt förslag. Sedan vad det innebär i praktiken återstår att se, säger Åkesson till TT.

Förslaget lades redan år 2012 (motion 2012/13:Sf206) av SD:s tidigare riksdagsledamot Kent Ekeroth. Men Ekeroth mötte vid tillfället motstånd inom SD som inte ställde sig bakom motionen. I motionen går det att läsa följande:

”Slutligen bör förvaringscenter upprättas vid olika platser i landet som ligger innan själva gränspassagen/kontrollen. Här ska de som söker någon form av uppehållstillstånd förvaras samt alla av- och utvisade.”

S: ”Extremt och antidemokratiskt”

År 2016 ställde sig SD:s partisekreterare Richard Jomshof bakom Ekeroths förslag. Justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade då förslaget att migranter inte ska få röra sig fritt på gatorna som både ”extremt och antidemokratiskt”.

Ekeroth: ”Alla var emot”

Det är inte första gången riksdagspartierna tar efter Ekeroths förslag. I slutet av juli meddelade regeringen att man föreslår slopad straffrabatt för personer mellan 18-20 år som begår allvarlig brottslighet – ett förslag som Ekeroth lade i samband med SD:s riksdagsinträde för elva år sedan.

– Det är så många förslag som jag la så tidigt som alla då var emot. Förslagen kritiserades som extrema och nu ser vi partierna ta efter mina förslag, säger Ekeroth till Samnytt.

LÄS ÄVEN: Regeringen föreslår slopad straffrabatt – 11 år efter SD