På torsdagen meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att regeringen vill terrorstämpla den ryska privatarmén Wagnergruppen. Bakgrunden är att Wagnergruppen ska ha begått övergrepp i flera länder.

Wagnergruppen grundades år 2014 av den ryske arméofficeren Dmitrij Utkin och är en motsvarighet till den amerikanska privatarmén Blackwater, numera under namnet Academi. Privatarméerna tar militära kontrakt från stater. Wagnergruppen leds idag av Jevgenij Prigozjin som står nära Rysslands president Vladimir Putin.

LÄS ÄVEN: Paludan om Wagneranklagelserna: ”En propagandagrej från TV4”

Den ryska privatarmén har sedan 2014 haft militära uppdrag i flera afrikanska länder – däribland Centralafrikanska republiken, Libyen, Sudan, Mali och Moçambique. Vidare deltog Wagnergruppen i kriget mot Islamiska staten i Syrien.

Wagnergruppen har även varit verksamma i striderna i östra Ukraina under de senaste åren. Sedan Rysslands invasion av Ukraina 24 februari förra året har Wagnergruppen haft ett stort ansvar i framryckningarna.

Det är även den grupp som har attackerat och just nu strider i staden Bachmut. Enligt kartor från amerikanska Institute for Study of War (ISW) kontrollerar privatarmén den större delen av staden.

I en intervju med Dagens Nyheter meddelar utrikesminister Tobias Billström (M) att regeringen kommer att driva på för att EU ska terrorstämpla Wagnergruppen. Samtidigt lyfter utrikesministern att det ännu inte finns rättsliga förutsättningar för det.

Detta eftersom att det först krävs att en förundersökning inelds mot Wagnergruppen. Därefter kan frågan lyftas i EU:s råd för utrikesfrågor.

– För att gruppen ska kunna omfattas av EU:s terrorismsanktioner krävs att en rättslig eller likvärdig nationell behörig myndighet, så som domstol eller åklagare, fattat beslut om inledande av förundersökning eller åtal mot gruppen eller en fällande dom för en terroristhandling. Det är upp till rättsväsendet att ett sådant beslut, säger Billström till DN.

Flera länder driver frågan

Som skäl för terrorstämplingen uppger utrikesministern att privatarmén har begått övergrepp i flera länder. Billström pekar bland annat ut militära operationer i Syrien där Wagnergruppen stred mot Islamiska staten.

– Wagnerguppen har begått fruktansvärda övergrepp i bland annat Sudan, Mali, Syrien och Ukraina, säger Billström till DN.

Både Frankrike och Storbritannien har börjat driva frågan att terrorstämpla Wagnergruppen. Sedan tidigare har Estland och Litauen terrorstämplat den ryska privatarmén.

LÄS ÄVEN: SD: Terrorklassa hela Ryssland