Med hänvisning till coronaepidemin förbjuder regeringen nu all alkoholservering efter klockan 22 på kvällen i hela landet. Förbudet träder i kraft redan nästa vecka. Beskedet lämnades vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

– Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart, motiverade statsminister Stefan Löfven det drastiska beslutet.

Det Löfven syftar på är indikationer på att smittspridningen är på väg att ta ny fart och att en ny situation liknande den i våras kan uppstå på nytt.

Många vill i stället se hävda restriktioner

Samtidigt handlar det än så länge till stor del om farhågor om ett ökat antal sjuka och avlidna och på många håll höjs tvärtom röster, inklusive medicinska sådana, som menar att restriktionerna och nedstängningarna i stället borde hävas på grund av att de gör mer samhällsskada än samhällsnytta.

Exempelvis visar färsk statistik från Folkhälsomyndigheten att endast 2 personer i åldrarna 0-39, den grupp som främst rör sig på restauranger och barer, har dött med corona i kroppen. Det är samtidigt oklart om covid-19 var dödsorsaken i de två fallen då en stor andel av de avlidna har underliggande sjukdomar. 

LÄS MER: Låg andel corona-döda i åldersgruppen 0-39 år senaste tre månaderna

Alla gäster måste vara ute senast 22:30

All försäljning och servering av alkohol förbjuds nu från klockan 22.00 på kvällen alla dagar i veckan. Lagen träder i kraft den 20 november och ska i ett första skede gälla till och med februari nästa år. Förbudet gäller alla former av utskänkningsställen.

Förbudet innebär dessutom att alla verksamheter som serverar alkohol inte får ha öppet längre än till 22.30, det vill säga högst en halvtimme efter det klockslag då alkoholförbudet börjar gälla. Man får alltså inte ha öppet heller för servering av mat och alkoholfria drycker.

Flaggar för ännu hårdare restriktioner

Socialminister Lena Hallengren tog också till orda och motiverade torrläggningen av landets krogar med att den som dricker alkohol tappar omdömet.

– Alkohol kan leda till ett försämrat omdöme och att man slarvar med att hålla avstånd.

Varför ställena med den motiveringen inte kan få hålla öppet om de endast serverar icke omdömesförsämrande drycker framgår inte. Hallengren flaggade samtidigt för att regeringen inte tvekar att införa ännu hårdare restriktioner om man skulle anse det behövas.

– Vi tänker använda alla de verktyg som lagen ger oss.

Det är i skrivande stund oklart hur den redan hårt utsatta restaurangnäringen tar emot beskedet.

LÄS MER: Rakt på #9: Är dödsfallen i corona överdrivna? Media tillbakavisar slutsatser från CDC- studie