På Sverigedemokraternas initiativ hölls på fredagen en debatt i riksdagen om de korankravaller och ramadanupplopp som drog fram över Sverige under påskhelgen och det som många menar monumentala misslyckandet från samhällets sida att upprätthålla lag och ordning och säkerställa grundlagsskyddade rättigheter som yttrande-, åsikts och mötesfrihet. Debatten fick ett högt tonläge där flera partier bland annat krävde regeringens avgång.

Hårdast kritik mötte justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) från Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson som höll regeringen ansvarig för påskhelgens våldsvåg och fiasko med drygt 300 skadade poliser och ett 20-tal vandaliserade, uppeldade eller stulna polisfordon när invandrarvåldet tilläts vinna över det demokratiska samhällets våldsmonopol.

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson (S) om korankravallerna: ”Paludan är ligist”

Andersson påtalade de bredare systemhotande samhällsproblem som de islamrelaterade och gängkriminella händelserna är ett symtom på och hur regeringen och Socialdemokraterna genom sin ansvarslösa invandringspolitik under flera decennier bär ett tungt ansvar för den situation landet nu befinner sig i. Regeringen borde lämna in sin avskedsansökan, menade SD.

– Det är tydligt att det krävs en ny regering för att åtgärda problemen som skapats av de tidigare, sade Tobias Andersson och tecknade en bild av dagens mångkulturella svenska samhälle som en krutdurk som när som helst kan brisera i ”ett besinningslöst blodtörstigt barbari”.

Även KD krävde regeringens avgång

Han fick stöd i avgångskravet från Kristdemokraterna, vars partiledare Ebba Busch varit föremål för ett omfattande drev sedan hon i en intervju med statsradion ifrågasatte varför polisen under ramadanupploppen retirerade från sitt uppdrag i stället för att använda de tjänstevapen man har till sitt förfogande.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kände av sina svar på kritiken att döma inte den skuld som Tobias Andersson menade vore klädsam och såg heller inga skäl för den socialdemokratiska regeringen att avgå.

Lade skulden för våldet på ”högerextremister”

I stället ansåg Johansson att skulden för påskhelgens våldsvåg borde fördelas lika mellan de våldsbejakande islamisterna och de ”högerextremister” som han menade att yttrandefrihetskämpar som Rasmus Paludan bör tituleras när de genomför tillståndsgivna islamkritiska manifestationer med bland annat koranbränning.

– Du har islamisterna på den ena sidan och högerextremisterna på den andra sidan, resonerade Johansson. där sådana som Paludan ”piskar upp grupper mot varandra”.

I ministerns föreställningsvärld är det dessa två ”onda krafter” som polariserar samhället. Någon vänsterextremism tog Johansson inte med i ekvationen. Inte heller kan splittringen och spänningarna i samhället skyllas på den förda invandringspolitiken menade han.

– Vi försöker skapa trygghet och sammanhållning, sammanfattade justitieministern regeringens politik och ställde Sverigedemokraternas ”högerextrema” ideologi mot sitt eget partis ”demokratiska samhällssyn”.

”Farlig retorik” prata om kulturkrockar och värderingsskillnader

Johansson förnekade också som en sverigedemokratisk konspirationsteori att det skulle existera några problem i Sverige relaterade till kulturkrockar mellan svenska frihetligt demokratiska värderingar och de värderingar som utomvästliga migranter för med sig till Sverige, exempelvis våldsbejakande religionspolitiskt islamistiska.

– Det är en extremt farlig retorik Sverigedemokraterna ägnar sig åt, hävdade justitieministern.

En märkbart pressad justitieminister hemföll till ad hominem-taktik där debattmotståndaren Tobias Andersson bland annat kallades för en ”Donald Trump på steroider” och hans parti för ”typiska högerextremister” och i sin slutreplik även ”nazister”.

Tobias Andersson noterade i replikskiftet att han inte fått några svar på sina frågor om vilket ansvar för våldshändelserna Morgan Johansson anser att han och regeringen har och vilka åtgärder, om några, regeringen ämnar vidta för att sådana scener inte ska utspela sig igen.

Hård kritik från flera partier

Det var emellertid inte endast SD som ifrågasatte om Socialdemokraterna verkligen är det parti som i skenet av påskhelgens invandrarupplopp är det som står för ”en demokratisk samhällssyn”. KD-ledamoten Andreas Carlson menade tvärtom att det regeringen låtit ske är ett ”angrepp på hela det svenska samhället och ytterst demokratin”.

– Bland ligisterna som utsatte alla poliser och städer för det här fanns extrema islamister som regeringen och Morgan Johansson misslyckats med att bekämpa. Kriminella ledare som inte fängslats för att Morgan Johansson inte sett till att det finns nog med poliser för att bura in dem.

Regeringen fick även hård kritik från Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell. Inte heller han fick trots upprepade påstötningar något svar från justitieministern på om han anser att regeringen efter åtta år vid makten bär något ansvar för hur det nu ser ut i samhället.

”Skattesänkningar” orsak till problemen

Johansson gjorde i stället gällande att det är tidigare regeringars skattesänkningar som är orsaken till de samhällsproblem som korankravallerna är ett symtom på. Att problemen blivit värre under de senaste två mandatperioderna som Socialdemokraterna styrt Sverige var heller inget som justitieministern ville vidgå, tvärtom.

– Vi har vänt utvecklingen.

LÄS ÄVEN: Ygeman om korankravallerna: ”Beror INTE på kulturskillnader”