I ett svar från regeringen på en fråga från riksdagsledamoten och tidigare vice talmannen Björn Söder (S) vill utrikesminister Ann Linde (S) inte ta avstånd från det vänsterextrema och rasidentitära våld som Antifa och Black Lives Matter utövat i samband med kravaller och upplopp på flera platser i USA under sommaren och hösten. I stället pekar ministern ut ”polisens övervåld” som problemet. Söder kallar regeringens ställningstagande för ”horribelt”.

Den svenska regeringen har de senaste veckorna ägnat mycket kraft och energi åt att fördöma de turbulenta händelserna i den amerikanska kongressbyggnaden som iscensattes av en stökig grupp anhängare till avgående presidenten Donald Trump.

Detta i kontrast till den tystnad som regeringen intog i somras och höstas när de vänsterextrema och rasidentitära kravallerna och upploppen rasade som värst med våld, plundringar, mordbränder och attacker mot bland annat polisstationer och lokala och federala parlamentsbyggnader.

Flera ministrar har också använt händelserna på Captiol Hill som ammunition för att peka ut Sverigedemokraterna som ”trumpismens” företrädare i Sverige och insinuerat att partiet skulle stå i begrepp att gripa makten i Sverige med våld. Den regeringsretoriken har i sin tur renderat kritik för att vara den verkligt ”trumpistiska”.

Med anledning av de som det uppfattas dubbla måttstockarna hos den svenska regeringen ställde riksdagsledamoten och tidigare vice talmannen Björn Söder en skriftlig fråga till regeringen som nu fått ett svar från utrikesminister Ann Linde (S). I ett inlägg på Facebook skriver Söder med anledning av detta:

I en fråga till utrikesministern undrade jag varför inte den svenska regeringen agerade när våldsamma kravaller ägde rum i Portland i somras då myndighetsbyggnader slogs sönder, eller när amerikanska senaten 2018 ockuperades av vänsteranhängare, påhejade av nuvarande vicepresident Kamala Harris, för att förhindra utnämningen av en domare eller när Black Lives Matter och Antifa slog sönder städer, mördade och attackerade poliser under förra året och fördömde våldet och attackerna mot demokratin på samma tydliga och omfattande sätt som statsministern fördömt det som hände den 6 januari i år?

Söder är kritisk till det svar han fått från Linde i vilket hon å regeringens vägnar inte överhuvudtaget markerar avståndstagande från det vänsterextrema och rasidentitära våldet utan i stället pekar ut polisen som det stora våldsproblemet.

Hon tar inte överhuvudtaget avstånd från vänsterns våldsamheter och angrepp på demokratin. Istället fördömer hon ”polisiära överträdelser”: ”Övervåld från polis och andra rättsvårdande myndigheter riskerar att försvaga tilltron till samhällets institutioner”.

”Sveriges regering visar sitt rätta ansikte!” avslutar Söder sitt Facebookinlägg och uppmanar läsarna att sprida hans kommentar om regeringens ”horribla svar” på frågan.

Björn Söders Facebook-inlägg kan läsas HÄR. Ann Lindes svar på Söders fråga kan läsas HÄR.