Regeringen meddelar att Sverige är villig att acceptera bidrag på 375 miljarder euro och lika mycket i lån till länder som drabbats hårt av pandemin. Enligt regeringen måste Sverige gå med på att slussa ut pengarna i bidrag för att “få gehör för viktiga prioriteringar – som klimatambitioner”.
Samhällsnytt rapporterade tidigare att EU-ländernas regeringschefer har träffats under helgen i Bryssel. På toppmötet ska beslut fattas om hur mycket mer av skattebetalarnas pengar som ska slussas ut ur respektive land och in i EU:s långtidsbudget. Utöver det förhandlade man om enorm coronarelaterad federal ”återhämtningsfond”.
LÄS ÄVEN: EU-toppmöte: Chockhöjning av Sveriges avgift – Ungern utpressas byta politik
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
På söndagskvällen meddelade statsradion att ledarna återigen samlades för att förhandla. Enligt uppgifter till Ekot backar Sverige från sin sparsamma hållning i frågan om en återhämtningsfond med ett blankt nej till bidrag. Detsamma gör de tre andra länderna som varit motståndare; Nederänderna, Danmark och Österrike
Skänker bidrag för att få gehör om klimatet
Paula Carvalho Olovsson är statssekreterare och hon meddelar att regeringen viker ned sig och går med på att slussa ut skattebetalarnas pengar till EU. Detta ska i sin tur generera en påstått bättre förhandlingsposition i andra frågor, såsom Sveriges klimatambitioner.
– För att få gehör för de viktiga prioriteringar vi har, till exempel våra klimatambitioner, så behöver vi acceptera en del bidrag men på en rimlig nivå, säger Carvalho Olovsson till SR.
Men förhandlingarna är inte över. Dels vill andra länder, bland annat Frankrike och EU:s sydliga änder, att nivån minst ska ligga på 400 miljarder euro, cirka 4000 miljarder kronor. Utöver det vill EU också kunna stoppa utbetalningar av EU-medel till länder som anses bryta mot EU:s grundläggande värderingar. Detta tros främst riktas mot länder som vägrar införa massinvandring.
SD: “Vi lever i ett dårhus”
På Twitter kommenterade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Josef Fransson nyheten. Han jämför regeringens besked att gå med på coronamiljarder med hänvisning till till klimatambitioner som ett dårhus.
“Dårhus! Vi lever i ett dårhus”
Dårhus! Vi lever i ett dårhus! 🤪 pic.twitter.com/zdtP3RJuJW
— Josef Fransson (@FranssonJosef) July 19, 2020
LÄS ÄVEN: Regeringen: EU-avgiften höjs till 40,9 miljarder kronor nästa år
Endast två partier röstade nej
Enligt källor till Samhällsnytt behandlades Sveriges inställning i frågan i EU-nämnden, där regeringen ståndpunkt ska förankras. Av riksdagens åtta partier var det endast två som röstade nej, där Sverigedemokraterna var det andra.
Uppgifter gör gälande att Moderaterna och Kristdemokraterna röstade ja till att ytterligare svenska skattepengar ska gå till EU.
Sveriges EU-avgift låt 2019 på 40 miljarder kronor. Den väntas höjas dramatiskt när EU:s corona-stöd klubbas. Jämförelsevis kostar hela polismyndigheten 28 miljarder per år.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.