Domstol tingsrätt

T.v. Genrebild. T.h. Justitieminister Morgan Johansson (S) Foto: Faksimil Facebook

Inrikes

Regeringen vill förbjuda spridning av bilder från rättegångar

Publicerad 2/3/2020
Annons

Regeringen föreslår att det ska bli förbjudet att i sociala medier och på internet sprida bilder tagna i samband med rättegångar. Samtidigt är det fritt fram för gammelmedia att dela samma bilder.

Det var i förra veckan som en ny lagrådsremiss överlämnades till lagrådet som enligt regeringen ska stärka tryggheten hos målsägande och vittnen samt öka viljan att medverka i rättsprocesser, rapporterar Dagens Juridik.

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) skulle förbudet mot att sprida bilder tagna i samband med rättegångar vara avgörande för att få enskilda att våga vittna, vilket i sin tur skulle klara upp fler brott.

– Den som är vittne eller målsägande ska känna sig trygg i rättssalen. Det är avgörande både för att enskilda ska våga vittna och för samhällets förmåga att klara upp brott, säger justitie- och migrationsminister Johansson.

Media får sprida – medborgare riskerar fängelse

Förslaget innebär att om någon bryter mot lagen och sprider bilder på enskilda riskerar individen böter och fängelse i uppemot sex månader. Däremot ska enligt förslaget grundlagsskyddade medier inte omfattas av förbudet utan regeringen ser ett problem med att medborgare fotograferar och sprider bildmaterialet.

Regeringens lagändring föreslås träda i kraft 1 juli i år.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons