Den påstått tillfälliga pandemilag som trädde i kraft i januari, och som skulle ha upphört i slutet av september, vill regeringen nu förlänga till januari nästa år.

Det var den 10 januari som pandemilagen infördes och ger regeringen långtgående befogenheter att åsidosätta grundlagen. Lagen omfattar exempelvis butiker, köpcentrum, restauranger, gym, teatrar, bio, idrottsanläggningar och andra offentliga tillställningar eller allmänna sammankomster.

LÄS MER: Riksdagen sade ja till kritiserad pandemilag

Regeringen hänvisar till osäkerhet om hur smittspridningen utvecklar sig i höst. I förslaget som nu skickats ut på remiss föreslås att lagen förlängs med fyra månader, till januari 2022. Man vill även att den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs.

– Givet att vi inte har full koll, att vi inte vet hur läget är i höst, så vore det oklokt att avhända oss den möjligheten, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT som samtidigt hoppas på att vaccineringarna ska ge effekt på smittspridningen.

Ifall riksdagen kommer säga ja lika enkelt även denna gång är hon dock inte lika säker på.

– Det är ju inte så att vi gör detta för att vi jättegärna vill ha begränsningsåtgärder, men om det är så att det faktiskt behövs under hösten, då vill vi ha den möjligheten och signalera det nu, säger Hallengren.