På måndagen meddelade regeringen att man tänker gå längre än EU när det gäller ett plastförbud. I Sverige ska man även förbjuda plastmuggar och livsmedelsbehållare tillverkade av plast.

I ett pressmeddelande står det att regeringen och miljödepartementet har beslutat om flera åtgärder för att EU:s nya engångsplastdirektiv genomföras på ett ambitiöst sätt. Besluten är en del av överenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Utöver att genomföra EU:s förbud mot bland annat bestick och tallrikar av plast inleder man även en utredning för att undersöka möjligheterna att förbjuda plastmuggar och livsmedelsbehållare av plast för engångsbruk. Vidare ska regeringen även utreda möjligheterna att förbjuda fler plastprodukter som man anser ofta förekommer vid nedskräpning.

Enligt miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) behövs drastiska åtgärder för att stävja utvecklingen med plast i haven.

– Utan drastiska åtgärder förväntas plastmängden i våra hav nästan fördubblas inom sex år. Vi behöver sätta in kraftfulla åtgärder för att få stopp på plastens negativa miljöeffekter. Vi behöver både minska plastavfallet och samtidigt öka återvinningen av avfallet. Sverige ska inom EU driva på för utfasning av all engångsplast, säger Lövin.

Andra delar av världen
I motsats till hur det ser ut i många andra delar av världen har Sverige redan idag långtgående rutiner för avfallshantering och återvinning av plast och de stora insatserna mot plast i haven som kan få effekt behöver därför drivas internationellt. Nedan ett svep över vattnet utanför hamnstaden Durban i Sydafrika.

https://www.facebook.com/samnytt/videos/650737435388902/