regeringe-promemoria-938873
Inrikes

Regeringen föreslår radikal liberalisering av invandringen – SD rasar

Publicerad 12/4/2020
Annons

I en kompletterande promemoria aviserar regeringen att man nu vill dra tillbaka en del av åtstramningarna i det betänkande, ”En långsiktigt hållbar migrationspolitik”, som blev resultatet av den parlamentariska migrationsuppgörelsen – redan innan dessa trätt i kraft. För flera grupper ska det nu bli enklare att komma till Sverige och få permanenta uppehållstillstånd.

I promemorian, som på fredagen publicerades på regeringens webbplats, uppger man som skäl för att undanta flera grupper från den nya ordningen där tidsbegränsade uppehållstillstånd ska vara huvudregel att det ”inte får leda till orimliga konsekvenser i enskilda fall”.

Det ska enligt ändringsförslaget bland annat bli lättare att anhöriginvandra för den som vill bli sambo eller make/maka till någon som tidigare invandrat till Sverige om relationen har etablerats i det gamla hemlandet. Båda ska då ges permanenta uppehållstillstånd i stället för tillfälliga.

Undantagen från försörjningskrav föreslås bli frikostigare genom en mer generös tillämpning av den så kallade tremånadersregeln när den som anhöriginvandrar har en kvotflykting som anknytningsperson.

Regeringen vill även ytterligare utvidga begreppet ”synnerligen ömmande omständigheter” så att barn och vissa grupper vuxna enklare kan kvalificera sig för uppehållstillstånd.

Förslagen föreslås träda i kraft den 20 juli nästa år.

Förslagen får skarp kritik från bland annat Sverigedemokraterna. Partiets vice ordförande och gruppledare i riksdagen, Henrik Vinge, skriver på Twitter att ”Sverige är fullt” och att invandringen hit ”inte under några som helst omständigheter” ska ökas på ytterligare.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson beskriver förslagen som en ”väg tillbaka till asylhaveri” och anklagar regeringen för att ha ljugit för svenska folket när man lovat en mer ordnad migrationspolitik.

Även SD-riksdagsledamoten Jonas Andersson kommenterar i ett videoinslag på Facebook förslagen i kritiska ordalag.

Sedan tidigare pågår också diskussioner om att införa lättnader i reglerna för de tusentals företrädesvis unga män från Afghanistan som omfattas av den så kallade Gymnasielagen.

Enligt nu gällande regler ska den som vill stanna i Sverige efter slutfört gymnasium hitta en varaktig anställning inom sex månader. Efter påtryckningar från bland annat Miljöpartiet finns förslag på att tidsfristen ska fördubblas och varaktigheten halveras.

Det saknas i nuläget parlamentarisk majoritet för att genomföra dessa ändringar. Det är oklart om en sådan kan uppnås kring de liberaliseringar av invandringen som regeringen aviserar i den nya promemorian.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons