I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen inrättandet av ett “institut för mänskliga rättigheter”. Detta görs med motiveringen och påståendet att då de mänskliga rättigheterna allt oftare ifrågasätts “är det viktigare än någonsin att det finns strukturer som främjar och skyddar” dessa.

I pressmeddelandet skriver regeringen att “Sverige har åtagit sig både internationellt och nationellt att inrätta ett institut för mänskliga rättigheter” och “för att säkerställa full respekt för Sveriges internationella åtaganden om mänskliga rättigheter behövs en sammanhållen struktur för att främja och skydda de mänskliga rättigheterna”.

Regeringens förslag innebär att Sverige får ett institut med uppgift att främja säkerställandet av de mänskliga rättigheterna. Institutet ska utifrån författningsreglerade uppgifter undersöka och rapportera om hur de mänskliga rättigheterna respekteras och genomförs i Sverige. En bred parlamentarisk förankring kring utformningen av lagstiftningen och regelverket för det nya institutet ska föregå reformen.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Institutet beräknas kosta 25 miljoner då det inrättas 2021 och sedan 50 miljoner per efterföljande år.

LÄS ÄVEN: Regeringen rekordlånar till krisbudget – närmare 200 miljarder på två år

Då förslaget skickades på remiss i februari 2019 menade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) att det är en fråga som engagerar många.

– Jag är glad att vi fortsätter arbetet med inrättandet av en institution som ska bevaka att de mänskliga rättigheterna följs. Det här är en viktig fråga som engagerar många. Nu går förslaget ut på remiss och jag ser fram emot återkopplingen, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

Internationella påtryckningar

Då konstaterade man även att Sverige i internationella granskningar vid flera tillfällen fått rekommendationer om att inrätta en institution för mänskliga rättigheter i enlighet med de så kallade Parisprinciperna.

LÄS ÄVEN: Inga extra resurser till åklagarmyndigheten – men 100 miljoner mer till SVT och 47 miljarder i bistånd

Det var i mars 2018 juristen Lise Bergh fick i uppdrag att biträda Kulturdepartementet i arbetet med att utreda inrättandet av en nationell institution för mänskliga rättigheter.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna S och MP och stödpartierna C och L.