budgetvotring-nov-21-feat
Ekonomi

Regeringens budget röstades ned – M+SD+KD-budget vann

Publicerad 11/24/2021
Annons

Den rödgröna regeringens budgetproposition föll i riksdagen. Den budget som i stället vann kammarens gehör var den som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna lagt gemensamt. Siffrorna blev 154 mot 143. 51 avstod och 1 var frånvarande.

Inför onsdagens budgetomröstning i riksdagen fanns flera möjlig utfall. Detta efter att V meddelat sig beredda att stödja regeringens budgetproposition med C aviserat att man med hänvisning till just V inte tänkte göra det.

En reell möjlighet var också att den budgetmotion som M, SD och KD lagt gemensamt kunde vinna. Huruvida L – som initialt också deltog i dessa budgetsamtal men sedan hoppade av – skulle rösta var också oklart.

Den nyvalde statsministern Magdalena Andersson sade att hon kommer att regera vidare på oppositionens budget om den går vinnande ur riksdagsstriden. MP hade däremot hotat lämna regeringen om det inträffar, vilket i så fall skulle kräva en ny statsministeromröstning då förutsättningarna för talman Andreas Norléns nominering av Andersson var att hon skulle leda en S´+MP-regering.

Tidigare praxis om att bara rösta på sin egen budget och avstå efter att den fallit är numera bruten. Det har därför i rådande parlamentariska läge blivit svårare för en regering att säkerställa att dess budgetproposition godkänns och för bedömare att förutspå hur en budgetomröstning ska sluta.

Omröstningen går till så att regeringens budgetproposition först ställs mot den budgetmotion som har minst parlamentariskt stöd och sedan vartefter den fallit i stigande ordning mot den budgetmotion som har det största stödet, i det här fallet L:s och C:s budget respektive den som lagts av M, SD och KD gemensamt.

Sverigedemokraterna kommenterade efter voteringen det faktum att det är första gången som Sverige kommer att regeras på en budget som partiet aktivt har medverkat att ta fram.

Enligt oppositionen rör det sig om 20 miljarder kronor som prioriteras annorlunda jämfört med regeringens proposition. Magdalena Andersson hävdar å sin sida att det endast handlar om halva den summan och att hon därför kan regera vidare på oppositionens budget.

Miljöpartiet lämnar regeringen

Miljöpartiet höll efter budgetvoteringen en presskonferens där de av besked om att de sätter sitt hot i verket att lämna regeringen. Detta med hänvisning till att de inte kan vara med och regera på en ”blåbrun” budget framförhandlad av ett ”högerextremt parti”.

Det innebär att det nu blir en ny statsministeromröstning. MP uppgav på pressträffen att man där kommer att ge Magdalena Andersson (S) sitt stöd på nytt. Det förutsätter dock att det är en regering där MP ingår eftersom man har krav på sig från sin kongress att man ska rösta nej till alla regeringar där partiet inte själv ingår.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons