stulen-pistol-regeringen-83763

Bild: Polisen

Inrikes

Regeringens vapen påträffat hos gängkriminell rymling

Publicerad 12/2/2020
Annons

En av de pistoler som för en tid sedan stals från regeringskansliet i Stockholm har påträffats, detta i samband med att en mordförsöksåtalad yngling fångades in efter att denne rymt från ett HVB-hem. Det rapporterar Dagens Juridik.

Ynglingen som sina 15 år till trots hunnit etablera sig som både gängkriminell och drogmissbrukare var intagen på en anstalt i Uppsala varifrån han dock avvek. Han påträffade senare i Sundsvall i samband med en polisinsats efter ett inbrott, och vid den husrannsakan som genomfördes hittades ett av de skjutvapen som stulits från regeringen, en Glock 17.

LÄS MER: Ny vapenstöld på Regeringskansliet i helgen

15-åringen vill inte berätta varifrån han fått vapnet. Han uppger dock att säljaren tagit bra betalt för det. Han vill heller inte säga vad han skulle ha vapnet till, bara att det kunde vara bra att ha för ”man vet aldrig”.

Åtalad för mordförsök

Ynglingen står nu åtalad för mordförsök i Järfälla utanför Stockholm i maj. Han fick i uppdrag av medlemmar i det gäng han ingått i att skjuta ihjäl en person i ett rivaliserande gäng i en konflikt om narkotikamarknaden. Han misslyckades dock och tappade dessutom vapnet under flykten, något han efteråt fick kritik för från sina kumpaner.

Utredningen har haft hjälp av att polisen lyckats knäcka krypteringen för mobilappen Encrochat som används för kommunikation av många kriminella. I mordplaneringen kallas 15-åringen för en ”soldat” som ”vill visa framfötterna” genom att utföra mordet. Misslyckandet förklaras med att det var ”ett budgetjobb”.

LÄS MER: Pistoler och ammunition stulna från vapenskåp på regeringskansliet

Vid sidan av 15-åringen som ertappats med regeringens vapen åtalas även tre andra gängkriminella män, 27, 27 och 33 år gamla för bland annat anstiftan till försök till mord, försök till mord, medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott. Det var inte regeringspistolen som användes vid mordförsöket.

Fler av regeringsvapnen i händerna på kriminella

Det har tidigare framkommit att vapen från stölden i Rosenbad är i omlopp i kriminella kretsar. Bilder på en av pistolerna lades ut på nätet där den bjöds ut till försäljning. Den som höll i vapnet på bilden identifierades och greps för andra brott men då var pistolen försvunnen. Det var inte samma vapen som påträffades hos 15-åringen.

LÄS ÄVEN: Regeringens vapen i omlopp bland kriminella

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
581Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons