Regeringen har kallat till ett extrainsatt möte under söndagen. Anledningen är misstroendeomröstningen som är utlyst att hållas på måndag, klockan 10:00.

Under söndagens extrainsatta möte vill regeringen avhandla så många frågor och ärenden som möjligt innan man eventuellt går över till att bli en expeditionsministär.

– Man ska fatta beslut i ett antal frågor där man gör bedömningen att en övergångsregering inte kan ta beslut. En övergångsregering får vi ju om regeringen fälls, förklarar SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

På måndag kan regeringen Löfven falla. Om en majoritet i riksdagen ställer sig bakom misstroendeförklaringen kan Löfven välja att avgå eller utlysa extraval.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen till försvar för Löfven – hävdar att väljarna inte vill ha nyval

Löfvens chanser att sitta kvar bedöms som små

– Det ska till ett mirakel för Stefan Löfven om han ska klara av det här. V, SD, KD och M har meddelat att de tänker rösta för att fälla regeringen, spekulerar Knutson till SVT.

Om Löfven avgår kommer en övergångsregering med begränsade befogenheter att styra. Utlyser han extraval sitter regeringen kvar till efter extravalet avgjorts.

– Alla som har en ledande ställning i svensk politik måste fundera igenom hur de kan agera för att förhindra en politisk kris, och därmed ta ansvar, manar finansminister Magdalena Andersson (S), i en kommentar till SvD.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson skriver i en debattartikel i Aftonbladet att det är SD:s ”moraliska skyldighet och plikt” att rösta för att avsätta regeringen Löfven.

LÄS ÄVEN: Då faller regeringen Löfven – misstroendevotum på måndag