I slutet av förra veckan riktade Region Värmlands jämställdhetsstrateg kritik mot Färjestad för att man spelat en låt i sitt omklädningsrum som bedömdes som olämplig. Detta ledde till kritik mot strategen som regionen nu polisanmäler.

Att Färjestads spelare firade segern mot Växjö genom att spela 50 Cents låt P.I.M.P. i omklädningsrummet kunde Region Värmlands jämställdhetsstrateg Marianne Nilsson inte acceptera.

– Problemet är att man inte blir av med den kulturen som handlar om horor och hallickar, det är inte bara en låt, det är något som genomsyrar mycket i samhället, sa hon till statsradion.

LÄS ÄVEN: S-pampen rasar över Färjestads guldfirande – ölflaskor syntes

Från Färjestad lovade man direkt bättring.

– Om man är en förebild för unga pojkar och flickor och det är den typen av låtar som spelas så är det är inte så bra. Den låten ska vi inte ha med något mer, sa Färjestads lagkapten Linus Johansson.

Polisanmälan

Efter att jämställdhetsstrategens insats uppmärksammats på nätet och sociala medier ska en ”hatstorm”, som statstelevisionen kallar det, ha riktats mot Marianne Nilsson och nu har man gjort en polisanmälan.

– Vi kan inte tolerera att våra medarbetare utsätts för hat eller hot och har därför gjort en polisanmälan. Det är en markering, vi ska aldrig behöva utstå kränkningar och hot när vi utför våra uppdrag. Vi lyssnar på kritik men vi kan inte acceptera att den här typen av påhopp underminerar samtalet, säger Peter Bäckstrand, regiondirektör, i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Efter dundersuccé – nu raderar Spotify antiwoke-låten

– Det är grundläggande att vi som förtroendevalda och medarbetare känner oss trygga att utföra vårt arbete. Näthat och personliga kränkningar riskerar att skrämma bort personer från att våga uttala sig offentligt. Vi behöver alla värna det demokratiska samtalet där vi kan diskutera sakfrågor och bemöta varandra med respekt, säger Fredrik Larsson (M), regionstyrelsens ordförande.

– Att jobba med jämställdhetsfrågor ingår i regionens uppdrag. Jämställdhet är en av de viktigaste drivkrafterna för att säkra Värmlands framtida kompetensförsörjning, utveckling och attraktivitet. Vi kan inte bli skrämda från att genomföra vårt arbete, säger Peter Bäckstrand.