Region Dalarna blir landets första region att porta ovaccinerade vid nyanställningar. Dessutom kan befintlig personal som inte vaccinerat sig bli omplacerade.

Regionstyrelsen tog beslutet vid ett extrainsatt möte på onsdagen och samtliga partier var eniga om kravet som träder i kraft den 1 januari.

– Som vårdgivare och arbetsgivare ska vi göra allt som står i vår makt för att förhindra smittspridning, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande.

LÄS ÄVEN: Vaccinskeptiker inte välkomna i Region Dalarna: ”Skäl för avsked”

– Våra patienter ska känna sig trygga när de kommer till oss och slippa vara oroliga. Vi har också ett ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Att införa vaccinationsbevis inom verksamheten innebär att vi får bättre möjlighet att riskbedöma och vidta åtgärder så att patienter, personal och andra personer inte utsätts för covid-19-smitta, säger Ulf Berg.

Beslutet omfattar även de som redan är anställda, som i och med de nya reglerna kan komma att omplaceras om de inte är vaccinerade. De som inte är vaccinerade, men har som avsikt att vaccinera sig, kommer att erbjudas vaccination på arbetstid och tillfälligt förflyttas om det anses nödvändigt. Uppsägningar ”ska undvikas”.

Facket kritiskt

Från Vårdförbundet är man starkt kritiska till vaccinkravet och inför styrelsemötet hölls förhandlingar med facket om frågan vilket slutade i oenighet då facket sa nej.

– Det är väldigt viktigt. Jag tycker självklart man ska värna patientsäkerheten. Jag förstår överhuvudtaget inte fackföreningarnas otroligt negativa inställning till det. Det är förvånande, jag köper inte deras argument över huvud taget, säger Ulf Berg till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Sjukvårdsregionråd: Ovaccinerad personal ska sparkas

– Jag är orolig för vad som ska hända med demokratin om vi ska ha politiker som kan ta andra beslut än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, sa ordföranden i Dalarna Marion Vaeggemose efter förhandlingarna.

LÄS ÄVEN: Stockholmskommun först med vaccinationstvång för ALLA anställda